llum barcelona energia ajuntament

L’alcaldessa i cinc regidors més de l’Ajuntament de Barcelona tenen un lloc a les llistes per a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14-F. De tots, però, només tres tenen opcions de ser escollits diputats per les posicions que ocupen: Ernest Maragall (ERC), Elsa Artadi (Junts) i Eva Parera (PP). En canvi, Ada Colau tanca la llista d’En Comú Podem, Luz Guilarte la de Ciutadans i la regidora Neus Munté va de penúltima a Junts per Catalunya. Tots seran presents a la campanya, així com altres líders municipals que no són a les llistes.

Ernest Maragall, número set per ERC

El president del Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament, Ernest Maragall, va de número set a la llista que encapçala Pere Aragonès. Maragall ja ha estat diputat en aquesta legislatura (en què també va ser conseller), tasca que compagina amb la de regidor a l’oposició des del juny del 2019. Participarà en dos grans actes de campanya dels republicans i serà present també als actes que ERC farà en tots els districtes de Barcelona i en alguns fora de la ciutat.

Elsa Artadi (4) i Neus Munté (84), de JxC

La líder municipal de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, va de número quatre a la llista que encapçala Carles Puigdemont, després de ser una de les més votades en les primàries del partit. Artadi, a més, és la coordinadora de la campanya de Junts. A banda d’acompanyar Laura Borràs als actes, serà la responsable de fer-ne a Barcelona. Des del juny del 2019 compagina la tasca de regidora amb la de diputada al Parlament. La regidora Neus Munté tanca simbòlicament la llista al número 84.

Eva Parera, número tres al PP

La regidora de Barcelona pel Canvi, Eva Parera, número dos de Manuel Valls, també té opcions de ser diputada al Parlament. Va de número tres com a independent a la llista del PP que lidera Alejandro Fernández. El PP va aconseguir tres diputats a Barcelona el 2017 i ara té millors perspectives. Si entra al Parlament, Parera té previst compaginar els dos càrrecs, malgrat representar dues forces polítiques diferents. En la campanya del PP, la regidora tindrà més presència a Barcelona i no es preveu l’aparició de Valls.

Ada Colau tanca la llista dels comuns

L’alcaldessa, Ada Colau, tanca de forma simbòlica la llista d’En Comú Podem que lidera Jéssica Albiach. Colau va al número 85 per Barcelona, just darrere de l’actriu Vicky Peña, al 84. L’alcaldessa participarà en sis actes de campanya dels comuns entre els quals el d’inici i el central, aquest últim amb la presència del líder de Podem, Pablo Iglesias, a Santa Coloma de Gramenet. Colau ha demanat un pacte tripartit d’esquerres a la Generalitat amb els comuns, ERC i el PSC.

Luz Guilarte, última a la llista de Ciutadans

La líder municipal de Ciutadans, Luz Guilarte, va en l’últim lloc per Barcelona a la llista que encapçala Carlos Carrizosa. Guilarte va entrar de diputada després de les eleccions del 2017, però va deixar el Parlament el 2019 per presentar-se a les municipals. En la campanya, acompanyarà el candidat als actes i rodes de premsa que es facin a Barcelona.

Exregidors amb opcions de ser diputats

Les llistes electorals no només tenen regidors en actiu. També hi ha exregidors de Barcelona, alguns dels quals tenen opcions d’entrar com a diputats. És el cas d’Eulàlia Reguant, número tres a la llista de la CUP que lidera Dolors Sabater. Els anticapitalistes van treure tres diputats a Barcelona en les eleccions del 2017 i ara tenen millors perspectives electorals. Reguant va ser regidora en l’últim mandat i ja té experiència al Parlament.

L’altre exregidor que té números de ser diputat és Eduardo Bolaños, que ocupa el cinquè lloc a la llista del PP. Bolaños va ser regidor a l’Ajuntament del 2011 al 2015 en el grup que liderava Alberto Fernández Díaz. Als llocs de tancament de les llistes hi ha, també, cares conegudes en la política municipal. L’exalcalde Jordi Hereu tanca de forma simbòlica la llista del PSC a Barcelona, mentre que l’exregidora de CiU Maite Fandos ocupa en el número 81 de la llista del PDeCAT.

Altres regidors que faran campanya

Tot i que no hi ha cap regidor del PSC ni del PP a les llistes, els líders d’aquests partits també faran campanya. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, participarà activament en els actes del PSC, com ara el d’inici de campanya o el dedicat al món local amb alcaldes socialistes. El candidat del PSC, Salvador Illa, va ser cap de gabinet de Collboni a l’Ajuntament en el mandat anterior i tots dos tenen una relació estreta.

El líder del PP al consistori, Josep Bou, també serà present en l’acte d’inici de campanya dels populars i no es descarta que aparegui en altres actes. Bou va rebre recentment la visita del president del PP, Pablo Casado, a l’Ajuntament de Barcelona.