La meitat de les persones sense llar que els últims dos anys han estat acollides en equipaments de l’Ajuntament de Barcelona que venien de fora de la ciutat. La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha explicat que abans de la pandèmia pel coronavirus hi havia 2.200 places a la ciutat per acollir sensesostre, mentre que a la resta de Catalunya només n’hi havia 180. “Barcelona no pot fer de Generalitat”, ha lamentat Tarafa. Per això, demana al govern català que destini 10 milions d’euros per atendre les persones sense llar i crear 450 noves places arreu del territori.
Des de l’inici de l’emergència sanitària, Barcelona ha obert 750 places extraordinàries per acollir persones sense llar, que se sumen a les 2.200 que ja hi havia anteriorment. Tarafa ha destacat que la ciutat “ha fet un esforç sense precedents“, però que “cal fer molt més” des de les altres administracions. “La ciutat no pot absorbir en solitari la situació de les persones sense llar de tot Catalunya”, ha volgut deixar clar Tarafa, que reclama abordar la qüestió com un tema de país“.
El govern municipal ha enviat una carta al vicepresident català, Pere Aragonès, i al conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani, perquè “abordin més contundentment” aquesta qüestió en l’escenari postcovid, que implicarà “més crisi econòmica, social i de salut mental”. La regidora Tarafa també ha demanat més recursos econòmics a l’Estat.
Fons extraordinari de 9 M € per la pandèmia
Abans de la crisi del coronavirus, l’Ajuntament de Barcelona tenia previst destinar 35 milions d’euros en polítiques per a persones sense llar. Però l’emergència sanitària ha portat el consistori a incrementar-ne la despesa amb 9 milions addicionals. Aquests diners han servit, per exemple, per activar els set equipaments extraordinaris, per garantir un confinament segur d’aquest col·lectiu i minimitzar el risc de contagi. A banda, l’Ajuntament també treballa perquè tres d’aquests set equipaments siguin permanents, com a mínim, fins al desembre del 2020. Són l’equipament per a dones sense llar gestionat per l’entitat Progess; les instal·lacions per a joves sense llar, la majoria dels quals abans eren menors no acompanyats, i l’equipament per a persones sense llar amb addiccions. En total són 160 places.
Pel que fa als dos pavellons de Fira de Barcelona, a partir de l’1 de juny passaran a oferir només allotjament nocturn per poder-hi sopar, dormir, esmorzar, dutxar-se i canviar-se de roba. El servei estarà actiu fins al 30 de setembre.