L’Ajuntament ha creat 685 llits nous durant la crisi del coronavius. La ciutat ha passat de tenir 2.200 a 2.885 places per a persones sense sostre. L’ampliació de llits s’ha fet habilitant la Fira de Barcelona per acollir-hi persones vulnerables amb un primer pavelló amb 225 places i, des d’aquest dijous, amb un segon pavelló amb 225 places més.

A més, s’ha preparat un espai per a persones sense sostre amb addiccions, cedit per la Fundació Pere Tarrés i gestionat conjuntament amb ABD i l’Àgència de Salut Pública de Barcelona. També s’hi sumen 15 places per a persones grans fràgils que, tot i no tenir símptomes de la covid-19, no poden viure el confinament soles, en un espai proper a la ronda de Dalt. Finalment, s’ha enllestit un espai per a la higiene de les persones sense sostre, on es poden dutxar i canviar de roba 65 persones diàriament.

La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha destacat “l’esforç titànic que s’ha fet per acollir les persones vulnerables” amb una ampliació de places sense precedents a la ciutat. Tarafa ha apuntat el treball conjunt del consistori amb diverses entitats per tirar endavant els diferents espais habilitats per a les persones vulnerables.

Un 67 % més d’àpats per a persones vulnerables

En total, el consistori reparteix 67 % més d’àpats dels que es feien abans de la crisi del coronavirus, és a dir, 6.200 menús diaris. A més de l’espai de dutxa i rober habilitat també funciona un sistema de pícnics de 100 àpats al dia, que proveeix l’entitat Formació i Treball. Aquests menús se sumen a 500 bosses d’alimentació al dia que proveeix el xef José Andrés, que es reparteixen al Casal de barri la Llacuna i el SAIER, gràcies als treballadors de l’Institut Municipal de Serveis Socials. Aquest àpats s’afegeixen als que cada dia prepara i reparteix l’Ajuntament, ja sigui a domicili o a menjadors socials.

Allau d’atencions als serveis socials municipals

Tarafa ha alertat que “la crisi sanitària que estem vivint ha constatat que la segueix una crisi social”. Les xifres il·lustren la magnitud d’aquesta situació, ja que si en un any els serveis socials de Barcelona atenen 90.000, en dues setmanes ja se n’han atès 17.000. A més, d’aquests, un 17 % no havia necessitat mai aquests serveis d’ajuda.

Hi ha nou centres de serveis socials oberts a diferents districtes, i on més demanda d’atenció hi ha hagut és a Ciutat Vella, Sants, Sant Martí i Sant Andreu. En total, hi treballen 100 professionals d’equips socials de manera presencial i telemàtica amb 1.000 atencions al dia, 650 de les quals, presencials, i les 450 restants, telefòniques.