(ACN) El 2024 “ha de ser l’any” en què s’ha d’acordar “un finançament singular” per a Catalunya i en què s’ha d’obrir “la segona fase de negociació amb l’Estat”, la del referèndum. En aquests termes s’ha expressat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el seu missatge institucional de Nadal, en què també ha defensat que la llei d’amnistia s’ha d’aprovar i “aplicar plenament” per permetre el retorn dels exiliats.

En aquest punt, Aragonès ho ha vinculat amb el dret a l’autodeterminació: “El 2024 ha de ser l’any en què abordem la segona fase del procés de negociació amb l’Estat, on Catalunya ha de poder decidir lliurement el seu futur”. 

Responsabilitat per aprovar els pressupostos

El cap del Govern, que ha defensat els fruits del diàleg amb el govern espanyol, també ha demanat “responsabilitat” als grups parlamentaris per a aprovar els pressupostos del 2024 i poder abordar “reptes” com la sequera o l’educació. “Tinc el convenciment que tots estarem a l’altura”, ha afirmat.

Segons el dirigent republicà, els nous comptes són “imprescindibles per  continuar avançant”. Per aquest motiu ha reclamat “el compromís d’una majoria del Parlament”, s’ha mostrat “decidit a construir-la” i ha interpel·lat directament la resta de grups. 

Fer front a la sequera i la crisi educativa 

En el seu missatge institucional, Aragonès ha posat el focus en la sequera, la “més intensa registrada mai” i que “ja ha suposat un compromís extraordinari per a pagesos i ramades”. En aquest sentit, ha advertit que “requerirà un esforç de la resta de la societat”, així com “continuar amb les inversions en infraestructures hídriques per superar-ne els efectes”.

Juntament amb aquest “repte”, el president de la Generalitat també ha subratllat els desafiaments en l’àmbit de l’educació, després dels mals resultats de l’informe PISA. “És vital continuar abocant-hi encara més esforços i continuar treballant conjuntament amb la comunitat educativa, perquè els nostres infants i joves són el present i el futur del país”, ha afirmat. 

El 2023, un any de “grans fites” 

El cap del Govern ha reivindicat que el 2023 “ha estat un any en què s’han assolit grans fites”, entre les quals hi ha situat el “traspàs integral de Rodalies” acordat per a la investidura de Pedro Sánchez, així com el traspàs de l’ingrés mínim vital. De la mateixa manera, ha defensat l’”impuls” que suposa per a la llengua catalana que pugui ser utilitzada al Congrés dels Diputats i que hagi “iniciat el camí per ser oficial a la Unió Europea”. 

Record per a Gaza i Ucraïna 

En el seu missatge institucional, Aragonès també ha tingut un “pensament” per a les “víctimes de totes les guerres”. En aquest sentit, s’ha referit a l’ofensiva d’Israel sobre la Franja de Gaza, “on s’està vivint una catàstrofe humanitària contra la població civil”. Per això ha sostingut que “és imprescindible que s’aturi la massacre i s’acordi un alto el foc definitiu”. De la mateixa manera, ha recordat les víctimes a Ucraïna “i a tantes altres guerres que no surten als titulars”. 

El lloc triat per al missatge 

El president Aragonès ha enregistrat el seu discurs al dipòsit d’aigües del Rei Martí, al barri de Sant Gervasi – Bonanova de Barcelona, “per posar en relleu el compromís del Govern per fer front a una de les emergències més immediates que pateix el país, com és la sequera”, segons fonts de l’executiu.