La Generalitat ha aconseguit salvar la normativa per regular els pisos turístics, que s’ha aprovat aquest dimecres al Parlament. Finalment ha desaparegut el topall de 10 pisos turístics per cada 100 habitants que preveia inicialment el decret. El govern català ha pactat amb el PSC que finalment siguin els ajuntaments els qui fixin el nombre màxim d’aquests establiments al seu municipi.

A banda, la norma només serà obligatòria en les poblacions definides com a zones tensionades d’habitatge, com passa amb Barcelona. Per tant, afectarà als 140 municipis i no a 262, com preveia inicialment el govern d’Esquerra. Per la consellera de Política Territorial, Ester Capella, “el dret a l’habitatge és la porta d’accés a tots els altres drets”. I afegeix: “la barra lliure a costa dels nostres barris, ciutats i pobles s’ha acabat”.

Llicència prèvia obligatòria

El nou decret del govern obligarà a obtenir llicències prèvies per establir pisos turístics. D’aquesta manera, cada ajuntament decidirà si en dona de noves en funció del topall que hagi marcat prèviament. La mesura es tramitarà com a projecte de llei per poder introduir aquests canvis i a més d’ERC i PSC, també hi donen suport la CUP i el grup dels comuns.