Cap d’Any és l’últim dia en què les mesures anticrisi del Govern espanyol estan en vigor i aquesta setmana s’ha obert l’interrogant: quines seguiran i quines no? PSOE i Sumar estan negociant a contrarellotge i és aquest dimecres quan està previst que es resolgui, al darrer Consell de Ministres del 2023. Tot apunta que gran part de les rebaixes es mantindran.

L’actual paquet d’ajuts es va prorrogar fa mig any, al juny, per fer front a la inflació, la crisi energètica i la guerra a Ucraïna. De moment, EH Bildu ha anunciat aquest dimarts un pacte amb l’executiu de Pedro Sánchez per, almenys sobre el paper, prohibir els desnonaments a persones vulnerables fins al 2025.

Pel que fa al cistell de la compra, sembla segur que alguns aliments bàsics continuaran sense IVA, com el pa, els ous, la fruita o la verdura, i l’oli i la pasta el tindran reduït al 5 %. Un IVA rebaixat que encara no se sap si també es mantindrà per a les factures de la llum i el gas, en comptes del 21 % que s’aplicava abans dels ajuts.

Que passarà amb el preu del transport públic?

I el que tampoc no està del tot clar és si continuarà o no la bonificació del 30 % al preu del transport públic. Si fos així, se sumaria al 20 % que aportaria l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) per a la T-Usual, la T-Jove i els títols de famílies monoparentals i nombroses, de manera que seguirien rebaixats a meitat de preu. Per part de l’Ajuntament, l’alcalde Jaume Collboni ja va dir que l’ideal seria mantenir-ho i la Generalitat, també.

Els descomptes ajudarien a mitigar l’augment de preus de l’any que ve, d’un 6,75 % de mitjana a partir de l’1 de gener. A l’espera de la decisió del Consell de Ministres, el president Sánchez ja va prometre en el seu discurs d’investidura que els menors, els joves i les persones que es trobin a l’atur podran viatjar gratis al transport públic de tot l’estat.