L’Ajuntament de Barcelona ha celebrat aquest divendres l’últim ple ordinari de l’any 2023. La sessió ha estat marcada pel comiat d’Ernest Maragall (ERC), que deixa el consistori i la política. El líder municipal d’ERC va comunicar per sorpresa en la sessió de novembre que aquell dia feia l’última intervenció política a l’Ajuntament i que el 22 de desembre s’acomiadaria després d’una llarga trajectòria. És el primer candidat a l’alcaldia de tots els que es van presentar a les eleccions municipals del maig que es retira i el seu comiat obrirà un relleu a ERC.

En aquest darrer ple de desembre, el govern de Jaume Collboni també ha rebut un toc d’atenció dels dos possibles socis de govern per aquest mandat, Barcelona en Comú i Trias per Barcelona, que han sumat per criticar la paràlisi de l’executiu. Els socialistes ha retret als comuns que ataquin i boicotegin, diuen, un pacte d’esquerres amb “campanyes absurdes.”

Collboni es mulla sobre les tarifes

En el torn de precs i preguntes al govern, l’alcalde s’ha pronunciat sobre l’augment de tarifes al transport públic el 2024 que ha aprovat l’ATM aquesta setmana. I l’ha justificat pel problema de finançament del transport públic i pel deute de TMB, que ja és de 900 milions d’euros.

14:28
   

El ple s’acomiada d’Ernest Maragall 

L’últim punt d’aquest ple de desembre ha estat marcat pel comiat al ja exlíder del Grup Municipal d’Esquerra Republicana, Ernest Maragall. Maragall ha aprofitat la seva darrera intervenció per demanar a l’alcalde Collboni i a la resta de regidors que segueixin governant amb “l’Ajuntament al cap i la ciutat al cor”. També ha reivindicat els dos intents frustrats de governar després de les eleccions del 2019 i del 2023 i ha recordat el llegat del seu germà, Pasqual Maragall, en la tasca per posar en marxa la institució tal com es coneix avui dia. El seu comiat ha portat llargs aplaudiments i paraules d’agraïment de tots els grups municipals. En les intervencions posteriors, Alamany ha assegurat que Barcelona va perdre un gran alcalde després de les últimes eleccions i Trias ha lamentat que se’ls negués poder governar junts aquest mandat en el que ha assegurat “hauria estat un capítol apassionant de les nostres vides”. Colau ha reiterat que, tot i que li hauria agradat, no van poder governar junts el mandat anterior i des del PSC, Bonet ha agraït a Maragall la seva tasca per “promoure el canvi democràtic que el país i la ciutat necessitava” juntament amb el seu germà Pasqual. 

14:24
   

Jaume Collboni es compromet que la Formula 1 es quedi a Barcelona 

L’alcalde Jaume Collboni aposta perquè el campionat d’automobilisme es quedi a la ciutat. Així ho ha assegurat en resposta a un prec del PP, que li ha retret que Barcelona hagi perdut oportunitats referint-se al Museu Hermitage o l’Agència Europea del Medicament entre d’altres. Daniel Cirera ha expressat la voluntat de la ciudadania de tenir aquest gran premi que reverteix positivament no només a nivell esportiu sinó també econòmic. Collboni ha defensat que “La Fòrmula 1 és bona per a la ciutat i a l’inrevés” i que com a alcalde té la prioritat de consolidar la ciutat com a referent internacional. 

14:21
   

Defensa del comerç de proximitat

El ple ha aprovat la proposició del PSC d’instar a les autoritats europees a desenvolupar un marc regulador per defensar el comerç de proximitat i ser exigent amb les economies de plataforma. El tinent d’alcalde i regidor socialista Jordi Valls ha assegurat que l’ajuntament treballarà per reduir l’impacte del comerç en línia sobre el comerç local. Alhora Valls ha recalcat la voluntat del govern municipal de desplegar iniciatives per milorar la competitivitat local.  

PSC ✅ A FAVOR Jordi Valls: “Les economies de plataforma han posat sobre la taula dificultat de regulació d’aquest sector per part de les administracions” 

TriasxBCN  ❌ EN CONTRA Joana Ortega : “En sis mesos de mandat encara no s’ha presentat ni una iniciativa per promocionar el comerç” 

BComú ✅ A FAVOR Janet Sanz: “El govern ha de proposar accions concretes que facin possible la protecció de la riquesa local” 

ERC ✅ A FAVOR Jordi Coronas: “Si les lleis que volen defensar la competència deslleial acaben afavorint les grans plataformes no són bones”.  

PP ⬛ ABSTENCIO Àngels Esteller “S’ha de reduir la pressió fiscal i la burocràcia al comerç de proximiitat i perquè tinguin menys càrrega. I que Europa faci el que ha de fer” 

Vox ⬛ ABSTENCIÓ Gonzalo de Oro-Pulido: “Si volguessin protegir el comerç de proximitat i els autònoms els donarien ajuts. Vostès són els que van pujar els impostos en ple covid al costat d’Ada Colau”. 

14:06
   

Collboni justifica la pujada de tarifes del transport públic pel deute de TMB

L’alcalde, Jaume Collboni, ha assegurat que el govern municipal mantindrà les bonificacions de l’Ajuntament de Barcelona per als títols del transport públic de cara al 2024. Ha estat en resposta a un prec de BComú, que li ha demanat “un compromís real per treballar per a la congelació de tarifes”, després de la pujada aprovada per l’ATM. Collboni ha reiterat el compromís en “tot allò” que depengui de l’Ajuntament, però ha recordat el “problema de finançament” del transport públic i ha afirmat que el deute de TMB ja és de 900 milions d’euros.  

13:28
   

Propostes de PP i Vox sobre les multes de la ZBE

El Ple ha tombat dues propostes del PP i Vox que giren entorn de la zona de baixes emissions: demanen que es retornin les multes de la primera ordenança, la que va tombar la justícia. El debat s’ha fet de forma conjunta. 

PSC   EN CONTRA. Laia Bonet: “Les sancions no fermes o no completament abonades s’eliminen. No podem acceptar que s’hagi de retornar totes les sancions”. 

JuntsxBCN ⬛ ABSTENCIÓ (proposta del PP) i ❌ EN CONTRA (proposta de Vox). Francina Vila: “És el resultat d’una mala política, però ens abstenim perquè no es pot contradir una sentència”. 

BComú EN CONTRA. Guille López: “La ZBE és una mesura recomanada pels experts”. 

ERC  EN CONTRA.  Eva Baró: “La nostra funció és una altra. És impulsar polítiques públiques per reduir la contaminació”.  

PP  A FAVOR. Daniel Sirera: “Els demano que, per lluitar contra la contaminació, més tecnologia i menys ideologia”. 

Vox A FAVOR: Gonzalo de Oro-Pulido: “L’Ajuntament ha demostrat molta falta d’empatia amb els seus veïns”. 

 

13:16
   

Ordenança de regulació dels habitatges d’ús turístic

El ple ha aprovat la proposició del grup municipal d’Esquerra Republicana d’elaborar una ordenança de regulació dels habitatges d’ús turístic a la ciutat de Barcelona. La portaveu, Elisenda Alamany ha posat el focus en l’objectiu de prioritzar l’ús residencial i la funció social de l’habitatge i ha assenyalat que actualment -fruit de la mala gestió de l’anterior govern municipal- té un 10 % més de llicències de pisos turístic. A banda, Alamany ha demanat que s’engeguin campanyes d’assessorament per al veïnat. 

PSC ✅ A FAVOR Laia Bonet: “Amb el PEUAT no n’hi ha prou. El decret-llei aprovat recentment per la Generalitat suma i cal aterrar aquest a la ciutat de Barcelona. Treballarem activament perquè els veïns i veïnes puguin cedir usos dels seus edificis.” 

TriasxBCN  ❌ EN CONTRA Damià Calvet : ” El PEUAT és un nyap. Què vindrà després d’aquesta ordenança: oficines, consultes de metges que estan en sòl residencial? Aquest discurs és turismofòbic”.  

BComú ✅ A FAVOR Janet Sanz: “Lamento que no posi en valor que el PEUAT l’hem fet totes les forces de progrés”.

ERC ✅ A FAVOR Elisenda Alamany: “No estem parlant de petits propietaris pobres sinó d’una pràctica especulativa que té com a objectiu fer diners que Barcelona no es pot permetre”.  

PP ❌ EN CONTRA Juan Milián “Pensem que és un greu error perquè provocaria inseguretat i la pèrdua de llocs de treball fruit d’una ideologia turismofòbica”.

Vox ❌ EN CONTRA Gonzalo de Oro-Pulido: “Aquesta proposta és populista i turismofòbica. Per a moltes famílies suposen una font d’ingressos com a conseqüència de les lleis nefastes que converteixen als propietaris en presumptes explotadors”.

 

12:45
   

El plenari municipal ha aprovat la proposició del grup municipal Trias per Barcelona, d’aprovar el Pla de seguretat 2024-2027 i impulsar mesures contra els fets delictius. El regidor Jordi Martí Galbis ha presentat els principals punts de la mesura entre els quals hi ha ampliar el número d’agents de la Guàrdia Urbana, incloure pistoles Taser i armes llargues i minimitzar la presència de clubs cannàbics a la ciutat.  

PSC ✅ A FAVOR Albert Batlle: “S’han de fer polítiques de seguretat i no polítiques amb la seguretat” 

TriasxBCN ✅ A FAVOR : ” Volem deixar enrere els vuit anys anteriors. És insostenible que la gran majoria de psones no denunciin perquè pensen que no serveix de res” 

BComú ⬛ ABSTENCIÓ Marc Serra: ” hi ha un problema de seguretat però repetir que estem en alarma social no ajuda. Necessitem més justícia, desplegar el judicis ràpids i una modificació del codi penal” 

ERC ⬛ ABSTENCIÓ Jordi Coronas: “Cal anar a l’arrel del problema i resoldre els problemes socials com la precarietat i les addiccions”. 

 PP ✅ A FAVOR Juan Milián “La ciutat necessita més policia al carrer, millor equipada i millor coordinada amb els altres cossos de seguretat. El bonismo ha fracassat”.  

Vox ✅ A FAVOR Gonzalo de Oro-Pulido: “Trobem aquesta mesura molt acertada. Per a nosaltres els problemes de les persones són més importants que les diferències polítiques”.  

 

12:36
   

Proposició dels comuns per constatar la paràlisi del govern municipal 

El Ple ha aprovat una proposició dels comuns per “constatar la paràlisi del govern i instar-lo a trencar inactivitat per entomar i liderar necessitats dels veïns”. 

TriasxBCN ✅ A FAVOR. Neus Munté: “Sabem que el seu govern té la ciutat aturada. És un govern que no lidera. Però aquest vot no és un aval a res, senyora Colau”. 

PSC ❌ EN CONTRA. Laia Bonet: “Vostès estan boicotejant les possibilitats que Barcelona tingui un govern de coalició d’esquerres”. 

BComú ✅ A FAVOR. Ada Colau: “Han passat sis mesos i hem de constatar una enorme decepció, per a nosaltres i per als votants progressistes. Parlen de buscar pactes i diàleg i no ho practiquen”. 

ERC ⬛ ABSTENCIÓ. Elisenda Alamany: “No avalarem aquesta proposició, no entrarem en aquest joc. Es van equivocar en la investidura”.

PP ⬛ ABSTENCIÓ. Daniel Sirera: “Després de vostè, senyora Colau, fins i tot el senyor Collboni sembla un bon alcalde”.

Vox ⬛ ABSTENCIÓ. Gonzalo de Oro-Pulido: “La seva proposta té una mica d’hipocresia. Han estat socis de Collboni”.

 

11:39
   

Llum verda al CAP Raval Nord a la capella de la Misericòrdia

El Plenari ha donat llum verda al pla urbanístic per fer realitat el CAP Raval Nord a la capella de la Misericòrdia. El regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, ha ressaltat la comissió mixta que ha permès que es guanyi un nou centre assistencial que permeti atendre els veïnat en condicions i alhora es garanteixi la protecció de l’edifici.

PSC ✅ A FAVOR. Albert Batlle: “Es tracta d’un equipament molt esperat pels veïns que acollirà tots els professionals de l’atenció primària”. 

JuntsxBCN ✅ A FAVOR. Damià Calvet: “Donarà un servei molt necessari llargament reivindicat amb una ubicació molt trobada així com una conservació del patrimoni”.  

BComú ✅ A FAVOR: Jess González: ” És un acord fruit de la lluita veïnal (CAP Raval digne) però en el seu dia va rebre molta resistència per part el consistori i Bcomú es va quedar sol defensant-lo”.  

ERC  ✅ A FAVOR. Eva Baró: “Després de molt debat celebrem aquesta iniciativa i que els veïns puguin ser atesos com es mereixen”. 

 PP ✅ A FAVOR. Víctor Martí: “Aquesta obra permetrà augmentar la seva capacitat assistencial, es fan efectives les reivindicacions dels veïns i es manté l’estructura de la Misericòrdia”.  

 Vox ✅ A FAVOR. Gonzalo de Oro-Pulido: “Tot el que estigui relacionat amb la salut és benvingut”.

 

11:37
   

El Ple, a favor de la iniciativa ciutadana per aplicar millores als plecs per gestionar equipaments  

El Ple ha aprovat donar suport a la iniciativa ciutadana de la Plataforma Cultura i Lleure en Lluita per aplicar mesures de millora als plecs per gestionar equipaments socioculturals de la ciutat. Tots els grups han mostrat el suport a la iniciativa, excepte Vox, que s’ha abstingut.  

10:57
   

El Ple aprova el conveni de col·laboració amb l’Incasòl per a la construcció de pisos 

El Ple ha donat llum verda al conveni de col·laboració amb l’Incasòl per a la construcció de pisos a la ciutat, amb la cessió d’11 solars.  

TriasxBCN ✅A FAVOR. Damià Calvet: “Res em feia més il·lusió que votar a favor d’aquest conveni”. 

PSC ✅ A FAVOR. Laia Bonet: “Volem que l’Incasòl incrementi la seva activitat a la ciutat”. 

BComú ⬛ ABSTENCIÓ. Lucía Martín: “No farà créixer el nombre de pisos, ni accelerarà la construcció”. 

ERC ✅ A FAVOR. Jordi Coronas: “Les coses estan canviant, perquè la Generalitat farà pisos, després d’anys a Barcelona”. 

PP ✅ A FAVOR. Àngels Esteller “Son necessaris pisos a Barcelona”

Vox ✅ A FAVOR. Gonzalo de Oro-Pulido ““La construcció de pisos és una bona notícia”. 

 

10:56
   

Nou CAP Sagrera

El Ple ha aprovat el plec de clàusules de concessió de la finca de nova construcció per al CAP de la Sagrera. 

PSC ✅ A FAVOR. Laia Bonet: “Es tracta d’un equipament molt esperat pels veïns que acollirà tots els professionals de l’atenció primària”.

JuntsxBCN ✅ A FAVOR. Titon Laïlla: “Hem de felicitar els veïns i les veïnes i la pressió que han fet perquè aquest nou CAP sigui una realitat”.  

BComú ✅ A FAVOR. Janet Sanz: ” Volem destacar la pressió que ha fet Salvem el CAP Sagrera i  que el govern actual porti a aprovació el que vam deixar tancat govern anterior”.  

ERC  ✅ A FAVOR. Jordi Coronas: “Celebrem aquesta iniciativa ja que la inversió en sanitat pública és necessària”.

PP ✅ A FAVOR. Àngels Esteller: “Lamentem la mala planificació del govern, ja que el nou CAP s’ubicarà on ara hi ha un poliesportiu i haurem de buscar un altre lloc”.  

 Vox ✅ A FAVOR. Gonzalo de Oro-Pulido: “Fa anys que els veïns demanen aquest nou CAP i és necessari”.

 

10:43
   

El Ple aprova la desafectació de finques del districte de Sant Andreu del sector de La Maquinista 

El Ple ha donat llum verda per desafectar finques del districte de Sant Andreu del sector de La Maquinista. La tinenta d’alcaldai Laia Bonet, creu que “és una desafectació necessària per a la transformació del sector de La Maquinista”. Tots els grups hi ha votat a favor, excepte Vox, que s’ha abstingut.  

10:28
   

Salut comunitària i atenció primària de salut a Barcelona 2024-2030 

El darrer ple de l’any 2023 a l’Ajuntament ha començat amb l’informe del govern municipal sobre Salut comunitària i atenció primària de salut a Barcelona 2024-2030. La regidora Marta Villanueva ha presentat els punts principals de la mesura, que inclou una inversió de 4,5 milions d’euros i s’articula entorn de diversos objectius, com, per exemple, ampliar el programa de Salut als barris, que arribarà a 37 barris de la ciutat i a 680.000 persones.