El president de la Generalitat, Pere Aragonès, considera que el discurs del rei ha estat la continuació del que va fer el 3 d’octubre del 2017. “Encara hi ressonen les paraules del 3 d’octubre, en què els pocs lligams que tenia monarquia amb Catalunya es van trencar”, ha assegurat. Aragonès l’ha qualificat de “nacionalista espanyol” i lamenta que qui l’hagi aplaudit sigui la dreta i l’extrema dreta, a qui les paraules del monarca fan sentir “còmodes” però que no representa la ciutadania de Catalunya. En la tradicional ofrena a la tomba de Macià, el president ha assegurat que el Govern vol ser un “digne continuador” del seu compromís amb el país.

Amb motiu del 90è aniversari de la mort de Macià, Aragonès ha assegurat que va representar els valors republicans, el compromís amb la llibertat de Catalunya i la justícia social. Alhora, ha volgut recordar que si avui dia hi ha Generalitat de Catalunya és perquè Macià va proclamar la república el 14 d’abril en un gest de “coratge”.

Junts considera “irrellevant” el discurs de Felip VI

De la seva banda, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha considerat “irrellevant, com la corona mateix” el discurs de la vigília de Nadal del rei d’Espanya, Felip VI, i l’ha acusat d’haver estat ell qui va fomentar la “llavor de la discòrdia” quan el 3 d’octubre del 2017 va denunciar públicament el procés sobiranista i el referèndum d’autodeterminació.

El líder de Junts ha acusat el monarca espanyol de contradictori i de manca de “legitimitat moral” per demanar que no es fomenti aquesta llavor quan, al seu parer, va ser ell qui la va fomentar amb el parlament que va fer fa sis anys, un parlament pel qual encara “no ha demanat perdó”.

Demòcrates torna a demanar la independència

La militant de Demòcrates Assumpció Lailla ha tornat a demanar la independència de Catalunya l’endemà que el rei d’Espanya fes un discurs que, al seu parer, no va respectar “el poble català” ni “la llengua”. Sense citar-lo explícitament, Lailla ha criticat que el monarca demanés, en canvi, “respecte” per la Constitució. Per aquesta contradicció, la membre de Demòcrates ha considerat que la monarquia espanyola no mereix “res”. “Un dia com avui ens refermem en la nostra lluita i demanem una vegada més la independència de Catalunya”, ha reblat.

L’ANC lamenta que Catalunya estigui “estancada”

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Dolors Feliu, ha assegurat que la història demostra que el “somni” de Macià de fer conviure “una unió de pobles lliures” dins l’estat espanyol no és possible perquè “implica dos pobles, el català i l’espanyol” i és només el somni d’un, el de Catalunya. “No és de cap manera volgut pel poble espanyol, no ho ha estat en el passat i no ho és ara. Només hem veure el discurs d’ahir del rei espanyol que clarament no va en aquesta línia d’unió de pobles lliures”, ha afirmat. Feliu creu que Catalunya sembla “com estancada en aquell somni que Macià ja va veure que no era possible”.

Òmnium veu un discurs “allunyat” que “nega drets als catalans”

Òmnium Cultural ha criticat el discurs “allunyat” del Rei Felip VI amb “apel·lacions constants” a una Constitució “que sistemàticament nega els drets als catalans”. La vicepresidenta de l’entitat, Marta Garsaball, ha assegurat que “un any més” les paraules del monarca es desmarquen “dels consensos majoritaris de la societat catalana” i van en la línia de defensar “la sacrosanta unitat d’Espanya”. Durant el seu parlament, Garsaball no ha oblidat la figura del primer president de la Generalitat republicana, ha dit que el record de Macià els referma en la “necessitat” d’una Catalunya “lliure i justa” i ha cridat a reivindicar el català “davant els atacs autoritaris de la dreta i l’extrema dreta”.