terrassa buida a rambla de Catalunya

Hores després que el Departament d’Empresa, liderat per Ramon Tremosa, proposés una reobertura progressiva de terrasses de bars i restaurants a partir d’aquesta mateixa setmana, el govern de la Generalitat ha sortit al pas per frenar-ne les expectatives. El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha volgut deixar clar que les mesures sempre es prenen “en els òrgans pertinents de decisió” i seguint criteris sanitaris. “Obrir debats a través dels mitjans sobre què farà o deixarà de fer el govern només genera confusió“, ha dit.

La reacció del conseller arriba després que s’hagi filtrat un pla elaborat per Empresa i enviat a Salut en què es preveuen cinc nivells de desescalada i que, entre altres coses, aposta per obrir al 50 % les terrasses per fer dinars a partir d’aquesta setmana. El document també inclou la possibilitat de reobrir centres d’estètica amb cita prèvia i centres comercials amb un aforament del 30 % en el context actual de l’epidèmia.

“No prendrem decisions precipitadament”

Tot i que el conseller ha mostrat el seu compromís d’aixecar les restriccions quan sigui possible, també ha defensat “no prendre les decisions precipitadament” enmig d’una pandèmia com l’actual. Les noves accions, ha insistit, s’han de prendre “escoltant els experts” i un cop debatudes en el si del Consell Executiu. De fet, aquest dijous està prevista la reunió del Procicat en què es revisaran les mesures i s’acordarà si allargar-les o flexibilitzar-ne alguna.

La proposta d’Empresa, però, no ha estat consensuada amb el sector. Així ho assegura el Gremi de Restauració, que qualifica el pla del departament d’iniciativa “de fireta”, alhora que el considera insuficient.

Pere Aragonès també ha mostrat el compromís del govern d’acompanyar els sectors afectats per les restriccions amb ajudes que permetin pal·liar-ne els efectes, si bé critica l’“infrafinançament crònic” que pateix Catalunya. També ha dit que les noves ajudes per als autònoms seran “més àmplies” i arribaran “de forma immediata”.