L’Ajuntament de Barcelona ha traslladat a l’Estat la necessitat de reformar el Codi penal espanyol perquè tots els furts puguin comptar en la multireincidència. L’objectiu d’aquesta modificació legal és que els furtadors que actuen més d’una vegada a la ciutat puguin rebre penes majors i, fins i tot, ser condemnats a presó, també aquells que cometin furts lleus (menys de 400 euros). D’aquesta manera, el consistori vol evitar que els furtadors tornin a delinquir.
El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, s’ha reunit aquest dimarts amb el secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez Ruiz, per presentar-li formalment la proposta. L’any 2019 es van produir gairebé 130.000 furts a Barcelona, molts dels quals comesos pels mateixos lladres. El govern municipal celebra que els últims mesos hagin augmentat les detencions gràcies a la coordinació entre els cossos policials. Tot i això, lamenta que hores després els furtadors siguin alliberats pel fet d’haver comès un delicte lleu. Això, diu l’Ajuntament, obre la porta a la reincidència.
La penalització de la reincidència dels furtadors és una demanda que ja va sortir tant del consistori com de la Generalitat en la primera Junta Local de Seguretat del mandat. Però la proposta s’ha traslladat a l’Estat ara, set mesos després, un cop format el nou Govern a Espanya. Aquesta modificació del Codi penal també rep el suport de la fiscalia: aposta per castigar amb més “severitat” l’acumulació de condemnes per furts lleus, que representen més de la meitat dels delictes a Barcelona.
Actuació de la Guàrdia Urbana en municipis veïns
El tinent d’alcalde de Seguretat ha aprofitat la trobada a Madrid per traslladar més demandes, com la d’una major flexibilitat de la Llei de les policies locals per millorar la col·laboració entre cossos policials locals de l’àrea metropolitana de Barcelona. Albert Batlle defensa que la Guàrdia Urbana pugui actuar en municipis veïns en ocasions justificades. Per exemple, si cal intervenir en un municipi limítrof en el marc d’una investigació policial iniciada a Barcelona, o també quan se celebra un gran esdeveniment.
L’Ajuntament també ha demanat un canvi pel que fa als permisos dels sistemes de videovigilància. Actualment, el consistori ha de demanar autorització cada any perquè les càmeres que es troben al carrer puguin funcionar. La proposta traslladada per Batlle preveu que la renovació dels permisos es faci cada tres anys.