Els robatoris amb violència i intimidació han augmentat un 20,5 % a Barcelona aquest 2019. El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha reconegut que “les dades no són favorables” i que “cal que capgirar-les”. Per això, ha anunciat que els Mossos d’Esquadra definiran una estratègia concreta per combatre aquests robatoris amb violència als comerços i també a la via pública. Ho ha dit després d’una nova reunió de la Junta Local de Seguretat de Barcelona, que s’ha fet aquest dijous a l’Ajuntament.

Un altre dels cavalls de batalla serà la lluita contra la multireincidència. En aquest sentit, els Mossos treballen en col·laboració amb la resta de cossos policials —Guàrdia Urbana i Policia Nacional—, amb la judicatura i la fiscalia, però també amb els agents de seguretat privada. El conseller ha assegurat que per reduir els furts a les botigues, les empreses de seguretat privada són un aliat en l’estratègia policial.

La comissaria del centre, ara a l’estiu

A banda del conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch, a la Junta de Seguretat també hi han assistit l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, i el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle. A més, també hi han participat els comandaments dels cossos policials que treballen a Barcelona. Les dues administracions, Ajuntament i Generalitat, han reiterat el compromís d’obrir una comissaria al centre, i en aquesta ocasió han fixat una data aproximada al calendari,  volen que entri en funcionament a l’estiu.

Els furts baixen després de cinc anys de pujada

Per la seva banda, el tinent d’alcalde de seguretat, Albert Batlle, creu que el pla de seguretat “comença a donar resultats”. Batlle ha recordat que, tot i que hi ha hagut un augment dels furts en el darrer semestre de l’any (un 2,9 %), creu que el 2020 les xifres començaran a reduir-se. Prova d’això és que en els darrers cinc mesos del 2019, els fets delictius (totes les tipologies) s’han reduït un 3,5 % i per tant, diu, la tendència és que la situació millori.

Sobre aquesta qüestió, Buch ja va dir que els furts s’han reduït més d’un 11 % a la ciutat els darrers mesos del 2019. També ha destacat que els furts representen sis de cada 10 delictes que es produeixen a Barcelona i que en un 22 % dels casos les víctimes són turistes.

141 persones moren en solitari

Una altra dada que han fet pública és que aquest 2019 els Bombers han hagut d’intervenir en 141 casos de “mort solitària”, un fenomen que es cronifica i que afecta sobretot la gent gran.