Albert Batlle

, el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, ha declarat aquest dimarts com a testimoni en el judici contra el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, i l’excúpula d’Interior. Ho ha fet citat per totes les parts i en qualitat d’exdirector general de la policia catalana, càrrec que va ocupar fins poc abans del referèndum de l’1 d’octubre, quan va presentar la dimissió per “motius polítics”. Com ja va declarar al Suprem durant el judici del procés, ha explicat que va dimitir per incomoditat amb la situació del país, entre altres motius. També ha assegurat que li preocupava “en quines mans” quedaria el cos, i que per això, va demanar a Trapero i a Cèsar Puig que “continuessin” en els càrrecs.

Defensa la feina de Trapero

Precisament va ser Batlle qui va proposar Josep Lluís Trapero com a major i, en resposta a les preguntes del fiscal de l’Audiència Nacional, ha dit que ho va fer “perquè hi havia un buit en l’organització del cos de la policia catalana i era un càrrec històric”.

Batlle també ha explicat que no va entendre per què va desaparèixer la figura del major. L’aleshores director general dels Mossos ha assegurat que el cos de policia catalana estava en un bon moment, era una policia consolidada que havia completat el desplegament i, per tant, calia recuperar aquest càrrec. A banda, també ha assenyalat que Josep Lluís Trapero havia fet una bona feina i tenia gran autoritat en el cos.

“Tensió dialèctica” entre el major i De los Cobos

L’exdirector dels Mossos també ha negat que Trapero fos afí al procés. “Quan Espadaler el va nomenar com a comissari, es va parlar de punyalada trapera”, ha dit en al·lusió als sectors independentistes.

Batlle també s’ha referit a la “tensió dialèctica” entre el major dels Mossos i el tinent coronel Diego Pérez de los Cobos ja existia abans de la junta de seguretat del juliol del 2017.

Durant la declaració, Batlle ha explicat que com a director general tenia “serioses discrepàncies” sobre com anaven les coses a Catalunya i que tampoc no comptava amb la confiança del govern. A banda, com a director general va considerar que el nou conseller d’Interior, Joaquim Forn, -al capdavant del departament des de feia tres dies en substitució de Jordi Jané- havia de nomenar el seu equip de confiança. Batlle ha assegurat que el referèndum “també va influir” en la dimissió.

Aquesta és la cinquena setmana del procés contra Trapero i l’excupula dels Mossos. El judici a l’Audiència Nacional del major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, l’exdirector del cos Pere Soler i Campins, i l’exsecretari general d’Interior Cèsar Puig, va començar el 20 de gener, i tots tres s’enfronten a 11 anys de presó per rebel·lió. També seu al banc dels acusats la intendenta dels Mossos Teresa Laplana, que s’enfronta a quatre anys de presó.