L’Ajuntament ha encarrilat un dels passos previs necessaris per poder convertir la capella de la Misericòrdia en el nou CAP Raval Nord. Es tracta de l’aprovació per part de la Comissió de Govern, del conveni entre el consistori i el Consorci del MACBA per la recuperació a mans municipals de l’espai. Això premetrà que es pugui habilitar per a usos sanitaris. El primer pas que es farà és la renúncia del museu a la concessió sobre la capella, que té des del 2013.

Un cop formalitzada la renúncia del museu, l’Ajuntament ja podrà tramitar el pla especial urbanístic per a la capella, un tràmit que ha d’estar enllestit abans del juny. No serà fins a finals d’any quan l’Ajuntament cedirà la Misericòrdia al CatSalut.

La construcció del CAP Raval Nord en aquest espai va ser una reivindicació que es va allargar durant anys entre veïns del barri i també treballadors del centre sanitari actual del barri.

La decisió definitiva no es va prendre fins al novembre del 2019, quan l’opció d’ampliar el MACBA per la plaça dels Àngels va permetre alliberar la capella de la Misericòrdia per fer-hi el centre d’atenció primària.

Comencen els tràmits per a l’ampliació del MACBA

La construcció del CAP Raval Nord en aquest espai està lligada a l’ampliació del MACBA per la plaça dels Àngels. En aquest cas, els primers tràmits han estat l’aprovació inicial aquest dimarts de la modificació del Pla General Metropolità per qualificar l’espai de l’ampliació com a equipament cultural —actualment està qualificat com a zona verda. L’aprovació s’ha fet a la Comissió d’Ecologia Urbanisme i Mobilitat.

Aquesta pèrdua d’àrea verda es compensarà amb la requalificació de sòls públics lliures d’edificació al costat mateix del MACBA i a la plaça del Bonsuccés. El nou edifici no podrà superar els volums dels edificis de l’entorn i haurà de reivindicar la percepció visual de l’absis de la capella del convent dels Àngels.

A més, el MACBA s’ha compromès a publicar el concurs arquitectònic per al nou espai al març i resoldre’l al juny per poder fer l’encàrrec de l’avantprojecte abans de l’estiu. L’objectiu és que a la tardor ja puguin estar aprovats definitivament tant el concurs per a la construcció del nou edifici com la modificació del PGM.