L’Antic Teatre fa un crit d’auxili per poder salvar el seu projecte artístic davant l’espectacular pujada del preu del lloguer que els vol aplicar la propietat. Segons ha explicat aquest dilluns la directora, Semolina Tomic, la “situació és desesperada“. Tant és així que si l’administració no els ajuda a trobar una solució, amenacen en posar fi a la programació a partir de setembre. Només es mantindria en marxa el local d’oci i restauració.

Mediació amb el propietari per part de l’Ajuntament

Tomic ha afirmat que una de les condicions per reflotar el projecte artístic de l’Antic Teatre és que l’Ajuntament parli amb el propietari perquè no els apugi el lloguer. Actualment estan pagant 1.500 euros al mes i la propietat els demana, ja a partir del passat mes de gener, 7.500 euros.

El contracte de lloguer, però, no acaba fins el febrer del 2027. Això vol dir que els responsables del projecte artístic poden negar-se a pagar els 7.500 euros fins que venci aquest contracte. Ara bé, segons han explicat, si no fan front a la quantitat que els demanen, la propietat ja els ha dit que no els prorrogarà el contracte 15 anys més. Ho veuen, per tant, com un ultimàtum.

Un conflicte que ve de lluny

Anteriorment, el propietari també havia posat una denúncia, que finalment va perdre, en la qual demanava a la gestora de l’espai que havia de renovar-ne la façana i els baixants. En una altra anterior, també demanava la rescissió del contracte i una indemnització de 270.000 euros.

Majors aportacions econòmiques de les institucions

Una altra possibilitat que Semolina Tomic ha posat sobre la taula per evitar el tancament del projecte artístic de l’Antic Teatre és que tant l’Ajuntament com la Generalitat augmentin les aportacions econòmiques.

Segons la directora d’aquest espai, “no té sentit reformar aquest edifici amb diners públics, en concret 600.000 euros, i que després les institucions ens deixin de banda“. Actualment el 60 % del finançament de l’Antic Teatre és propi i d’aquest percentatge té un pes especial el que es recapta al bar. La resta s’obté a través de les administracions públiques.

La roda de premsa d’aquest dilluns ha aplegat gent del sector artístic i veïnes que diuen sentir-se molt vinculades a aquest lloc. Actualment, un centenar d’entitats donen suport a l’Antic Teatre agrupades en el que anomenen Cultura de Base.