Pas endavant per a la remodelació del Camp Nou i la transformació dels entorns en el marc del projecte de l’Espai Barça. La Comissió de govern ha aprovat aquest dijous concedir la llicència d’obres al FC Barcelona perquè pugui començar-hi a treballar el mes de juny, quan acabi la temporada esportiva. L’alcaldessa, Ada Colau, i el president del Barça, Joan Laporta, han escenificat l’entesa en un acte al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Presentem un molt bon acord per al Barça i per a la ciutat, un acord que ha estat molt treballat
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

L’Espai Barça va més enllà de la reforma del Camp Nou i comporta la reordenació urbanística dels entorns de l’estadi, que quedaran oberts eliminant la tanca perimetral. Es renovaran 110.000 m² a càrrec del Barça per guanyar espai públic amb zones verdes i carrils bici. La transformació tira endavant després de l’acord polític amb el club i entitats veïnals que es va signar l’any 2018.

Serem referents en l’esport, però també per als socis, els espectadors, els barcelonins i els veïns de les Corts, especialment
Joan Laporta, president del FC Barcelona

El Barça abonarà 6 milions a l’Ajuntament

Segons ha explicat la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, el Barça haurà d’abonar a l’Ajuntament un total de 6 M € per la llicència. En concret, 1 M € correspon a la taxa de la llicència pròpiament dita, mentre que els 5 M € restants es corresponen a la taxa d’obres (l’ICIO).

Properament, en virtut d’aquell planejament aprovat al plenari, s’han d’iniciar obres d’urbanització al carrer de Menéndez Pelayo i els tràmits per enderrocar l’edifici de l’antic Picadero (propietat del Barça), a la travessera de les Corts. Abans de la pandèmia, ja es va enderrocar el Miniestadi, així com la passarel·la que el connectava amb el Camp Nou, i també es van començar a fer canvis a l’avinguda de Joan XXIII.

El Barça introduirà canvis al projecte

En les properes setmanes, el FC Barcelona té previst presentar a l’Ajuntament modificacions definitives al projecte inicial de reforma de l’estadi, tal com es va acordar en la trobada entre Colau i Laporta el maig de l’any passat. Els canvis preveuen millores en sostenibilitat amb 18.000 m² de plaques solars a la nova coberta del Camp Nou, així com un sistema de geotèrmia per distribuir fred i calor, reutilitzar les aigües pluvials i incrementar un 15 % la massa forestal del recinte.

Del Camp Nou a l’Estadi Olímpic

Durant el segon any d’obres al Camp Nou (coincidint amb la temporada 2023/2024), el Barça enderrocarà la tercera graderia; uns treballs d’envergadura que obligaran a traslladar l’activitat esportiva del FC Barcelona fora del Camp Nou. Barça i Ajuntament han acordat que els partits es puguin traslladar a l’Estadi Olímpic Lluís Companys, a Montjuïc. Tot just ara les parts estan treballant per calcular quant haurà de pagar al club per l’ús de l’estadi.