L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat un paquet de mesures destinades a ajudar els autònoms i les pimes, uns dels sectors més afectats per la crisi del coronavirus. El més important és el nou programa Autònoms+Barcelona, que permetrà lliurar 300 euros a les persones autònomes de la ciutat que hagin vist decaure més d’un 75 % de facturació.

Per obtenir aquests 300 euros, es comprovarà l’empadronament, la documentació de la prestació extraordinària aprovada pel Govern espanyol i que s’estigui al corrent dels pagaments tributaris. Les bases es publicaran entre aquesta setmana i la que ve al web de Barcelona Activa. La convocatòria començarà el 20 de maig i acabarà el 30 de setembre, fins a esgotar crèdit. Aquesta mesura és complementària a la prestació extraordinària anunciada per l’Estat. En una primera fase es podria ajudar 16.500 autònoms. 

Hi ha dues mesures més a tenir en compte: un servei d’atenció a les empreses, en què els donaran assessorament perquè puguin aconseguir ajuts i crèdits (a partir del 4 de maig) i un nou servei d’orientació jurídica, adreçat a les relacions entre comerciants i els propietaris dels seus locals (obrirà a partir del 12 de maig). Aquest últim serà de mediació per incentiva acords en els lloguers.

El 85 % dels autònoms estan afectats per a crisi, segons la PIMEC

El consistori analitza la problemàtica amb les dades que ha fet públiques la PIMEC. A Barcelona hi ha 124.905 autònoms donats d’alta i 85.000 d’aquests són empresaris individuals. El que més preocupa l’Ajuntament és que més de la meitat no estan actius i un 85 % ha tingut una davallada d’ingressos important, amb tensions de tresoreria.

La mesura està inclosa en els 25 milions d’euros pel petit comerç i les pimes

La injecció econòmica anunciada (5 milions d’euros) està inclosa dins dels  25 milions d’euros que l’Ajuntament va anunciar que destinaria al petit comerç i a les pimes, perquè afrontin millor la crisi, un cop es faci efectiu el desconfinament. L’Ajuntament ha creat el CECORE, un centre de coordinació de resposta econòmica per gestionar-ho i seguir la situació de prop.