Una persona alça el puny a la plaça Sant Jaume

Divendres és 1 de maig, Dia del Treball, i els sindicats s’han empescat la manera de fer visibles les seves reivindicacions, malgrat la impossibilitat de fer manifestacions al carrer per la crisi del coronavirus. Però, com és habitual, cadascun posa l’accent en un aspecte concret i diferent. Aquestes són les principals reclamacions que fan de cara a aquest 1 de maig confinat.

CCOO i la UGT demanen derogar la reforma laboral

Els dos sindicats majoritaris consideren que aquest 1 de maig és “tan important” com el d’altres anys. Sota el lema “Salut, treball i justícia social”, reclamen la derogació de la reforma laboral i el retorn de l’autorització administrativa dels processos d’acomiadament col·lectiu.

En el seu manifest, a més, demanen el reconeixement dels treballs essencials en termes de salari i condicions laborals. I proposen la constitució d’una taula de diàleg social amb les patronals i el govern català per discutir mesures per afrontar la situació actual de forma “solidària i cooperativa”.

La CGT reclama salaris dignes

La CGT de Catalunya, en el seu comunicat, exigeix “salaris que ens permetin viure dignament i feines que ens deixin temps per viure i no ens destrossin la salut”. El sindicat, però, també reclama “que l’habitatge sigui un dret i no una mercaderia”, així com “que no es reprimeixi qualsevol forma de protesta al carrer”.

A més, fa una crida a “recuperar l’esperit de lluita que l’1 de maig mai hauria hagut de perdre”. I critica que, davant la situació actual de confinament, “no estem totes ni tots en el mateix vaixell”. En aquest sentit, la CGT lamenta que “els de sempre hem d’anar a treballar”, mentre que els qui “tenen segones residències o cases amb jardí fa setmanes que no els veiem als centres de treball”.

La Intersindical critica la gestió de l’Estat

Sota el lema “Alcem-nos! República, treball i justícia social”, el manifest de la Intersindical-CSC critica que les decisions del Govern espanyol “han estat marcades pel blindatge de privilegis de bancs i grans fortunes de l’Ibex-35”. Davant d’això, el sindicat defensa “disposar d’un sistema públic de protecció social fort en la república catalana”.

La CNT reivindica l’enfortiment del serveis públics

Els anarcosindicalistes posen l’accent en la “necessitat de l’enfortiment i la defensa dels serveis públics”, ja que considera que “s’han evidenciat vitals per pal·liar els efectes d’aquesta pandèmia i per protegir les persones més afectades”. A més, la CNT fa una crida a la classe treballadora perquè abandoni “aquest confinament ideològic i cultural en què es troba sumida” i torni a plantar cara al capitalisme, el qual compara amb “un virus”.

La redacció de betevé està treballant per ampliar aquesta informació amb continguts nous.