L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha celebrat la declaració d’estat d’alarma que ha fet el Govern espanyol per contenir l’expansió del coronavirus i ha demanat a totes les administracions “treballar units tots a l’una sense excepció”. En una compareixença des de casa seva, des d’on manté un aïllament preventiu, Colau ha assegurat que l’Ajuntament garantirà el funcionament dels serveis essencials (neteja, seguretat i serveis socials).

“A Barcelona ningú no quedarà sol ni desatès; ens en sortirem tots junts”, ha afirmat l’alcaldessa, que ha insistit a la ciutadania que eviti “situacions de contacte físic amb altres persones”. Colau ha signat un decret d’alcaldia que fixa quins són els serveis essencials de la ciutat. En aquest sentit, ha detallat que es mantindran els serveis d’àpats a domicili, els àpats per a persones grans (que es faran a domicili) i les beques menjador per a famílies vulnerables.

També ha explicat que es mantenen oberts els equipaments per a persones sense llar i que es garanteix l’atenció a les dones víctimes de violència masclista.  A més s’ha reforçat el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) i el servei de teleassistència. De tota la plantilla municipal, uns 15.000 treballadors, el 44 % es consideren serveis essencials. La resta, ha dit Colau, han de quedar-se a casa a disposició de les administracions públiques.

“Mesures ambicioses” en l’àmbit econòmic

En la compareixença, Ada Colau ha afirmat que la crisi sanitària porta també a una crisi econòmica que afecta treballadors, autònoms, pimes… “Ningú no quedarà sol”, ha dit l’alcaldessa, que ha explicat que les àrees d’Economia i Cultura estan fent un diagnòstic amb agents socials i econòmics per veure quines mesures es poden implementar “perquè les famílies treballadores no quedin soles”.

En aquest sentit, ha reclamat que “ben aviat” l’Estat i la Generalitat anunciïn “mesures ambicioses en l’àmbit econòmic per fer un escut social” que atengui especialment les famílies treballadores. Colau ha demanat “una mirada social” i prioritzar mesures que donin empara als col·lectius més vulnerables com ara “garantir uns ingressos mínims a tothom” o una moratòria en el pagament de les hipoteques i lloguers en famílies sense ingressos.

Parcs tancats, obres aturades

L’alcaldessa ha recordat que en virtut de l’estat d’alarma decretat, s’han tancat tots els parcs i jardins de Barcelona per evitar situacions de contacte social. També s’han parat totes les obres impulsades per l’Ajuntament que no siguin serveis essencials. “És el moment de fer el màxim esforç i totes les mesures per contenir el contagi de la covid-19”, ha explicat.

A més, Colau ha demanat estendre els aplaudiments que s’han fet per agrair la feina dels serveis sanitaris també a la tasca que fan els serveis socials, el personal de neteja, de seguretat i el sector privat que garanteix els subministraments d’alimentació i productes de primera necessitat: “són els herois i heroïnes”.