El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat a ciutadans, treballadors i empresaris “una aturada de país solidària” per combatre el coronavirus. “Us demano que us autoconfineu”, ha dit Torra en una compareixença després de reunir-se per vídeoconferència amb el president espanyol, Pedro Sánchez, i tots els presidents autonòmics. En aquesta trobada virtual, Torra ha insistit a confinar Catalunya amb el tancament de ports, aeroports i alta velocitat.

“Cal tancar fronteres; necessitem aïllar Catalunya, Madrid i altres focus de risc”, ha reclamat el president, que ha exigit que només surtin al carrer les persones que han d’anar a treballar en el sector de l’alimentació, la salut i els serveis essencials. “Cal restringir d’una manera dràstica la mobilitat”, ha demanat.

“La Constitució no és un fàrmac”

En la compareixença. Quim Torra ha carregat contra l’estat d’alarma que ha decretat el Govern espanyol per perquè creu que les mesures no són suficients i confisquen competències del govern català. “La Constitució no és un fàrmac contra el virus”, ha sentenciat Torra, que ha avisat que “no serem darrere del Govern espanyol, serem al seu costat”. El president ha dit que Catalunya ja fa dies que aplica mesures, però que “cal ser més valents i dràstics” per frenar l’expansió del virus.

Reclama un “pla de xoc econòmic” a Sánchez

El president de la Generalitat ha explicat que en la videoconferència amb Pedro Sánchez li ha exigit “un pla de xoc econòmic urgent” per “salvar empreses, treballadors i autònoms”. Torra ha detallat que calen actuacions com ara suspendre el pagament de tributs, les cotitzacions de la Seguretat Social o la quota d’autònoms. També reclama mantenir la remuneració als treballadors confinats i noves línies de crèdit sense límit de liquiditat.

En la llista de reivindicacions econòmiques, Torra hi ha afegit assegurar que els expedients de regulació temporal no impliquin una pèrdua retributiva per als treballadors i suspendre els terminis de pagament d’hipoteques i subministraments. També ha demanat que les mesures arribin de forma prioritària a pimes, autònoms i sectors més afectats.