Un cop detallat l’estat d’alarma i el decret municipal per la crisi del coronavirus, els cossos policials vetllen perquè la població compleixi les restriccions de mobilitat. La limitació de la llibertat de moviments ja ha entrat en vigor i els Mossos d’Esquadra, de moment, han multat dos ciclistes al Paral·lel. També han obert una desena d’actes de denúncia administrativa. Pel que fa a la Guàrdia, el tinent d’alcalde de Seguretat de l’Ajuntament, Albert Batlle, ja ha dit que l’objectiu és no haver de sancionar ningú.

Aquest diumenge al matí, per exemple, una patrulla dels Mossos ha anat fins a l’aparcament del pla dels Maduixers de la carretera de les Aigües per alertar els qui s’hi passejaven i feien esport que aquestes activitats queden prohibides. A diferència dels 148 parcs urbans, que ja han quedat tancats, el de Collserola és més difícil de controlar perquè queda obert.

Sancions de 100 fins als 600.000 €

No hi ha prevista una regulació específica per a les sancions mentre duri l’estat d’alarma. S’aplicarà la llei de seguretat ciutadana, coneguda com a llei mordassa, i el Codi penal. La primera té un règim sancionador que pot anar dels 100 a 600.000 euros, depenent si les infraccions són greus, com la celebració d’espectacles públics prohibits, desobediència o resistència a l’autoritat, i d’entre 100 i 600 euros per les infraccions lleus. Pel que fa al Codi penal es preveuen penes d’1 a 4 anys de presó en casos d’atemptat i resistència a l’autoritat i desobediència.

Des del Ministeri de l’Interior asseguren que s’aplicaran els principis de “proporcionalitat” i “aplicació gradual”.