El tinent d’alcaldia de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, ha dit que hi ha previstes diverses sancions per a aquelles persones que no compleixin amb les normes socials que marquen l’estat d’alarma. Batlle espera, però, que no se n’hagin d’interposar, i per això ha fet una crida a “apel·lar al sentit comú”, i la responsabilitat ciutadana perquè es respecti la normativa extraordinària que ha entrar en vigor per fer front al coronavirus. Les sancions per incomplir l’estat d’alarma aniran dels 100 fins als 600.000 €

Tancament de 400 equipaments municipals

Entre les normatives que s’han aplicat hi ha el tancament dels 148 parcs de la ciutat. Un cas especial és el de la serra de Collserola, perquè no es pot tancar. Albert Batlle avisa que tothom que tingui intenció d’anar en aquesta zona de la ciutat no ho podrà fer. En total s’han tancat uns 400 equipaments municipals entre escoles bressol, casals de gent gran, escoles municipals o casals infantils. Tots aquests centres estan a disposició de ser utilitzats per emergències socials i sanitàries.

Es garanteixen els serveis bàsics

Pel que fa a serveis bàsics, 6.700 treballadors públics estan activats perquè no s’aturi la neteja, la mobilitat, la vigilància policial, el servei de bombers, el transport de mercaderies o l’atenció a les persones. En molts casos, com per exemple els transports o la recollida de brossa, s’han canviat protocols per evitar contagis.
També s’assegura el funcionament dels serveis d’aigua, gas, i llum, d’accés a aliments, productes de farmàcia o combustibles, així com el funcionament dels transports.
Des d’aquest dissabte l’Ajuntament ha activat un centre de coordinació que reuneix i agrupa tots els serveis d’emergències, socials, policials i de transport per garantir que la ciutat pugui funcionar en tot moment “en les millors condicions en l’actual context”, ha dit Batlle.

La situació del coronavirus dins l’Ajuntament

En aquests moments entre els treballadors de l’Ajuntament hi ha sis persones infectades i 167 que estan en aïllament preventiu i treballen des de casa, entre elles l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Un gran impacte econòmic

Batlle ha reconegut que, tot i que ara la prioritat és el compliment del confinament, aquesta situació tindrà un impacte greu a l’economia de Barcelona. Unes pèrdues agreujades per la disminució dràstica del turisme, “una de les principals indústries”, ha dit. El tinent d’alcalde, però, espera que quan passi la crisi del coronavirus, la ciutat es pugui recuperar, perquè, ha afegit, “Barcelona sempre se sobreposa a les dificultats”.

Sobre els turistes que, tot i la situació, estiguin de visita a la ciutat, la regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha recordat que han de seguir les mateixes normes que tots els ciutadans.