L’alcaldessa i candidata a la reelecció, Ada Colau, ha protagonitzat un tens cara a cara amb representants de les entitats comercials de la ciutat pel fenomen de la venda a la manta. En la sessió dels Esmorzars amb el comerç, que organitzen Barcelona Oberta i la Fundació Barcelona Comerç, Colau ha dit que la Guàrdia Urbana fa actuacions cada setmana i ha acusat la Generalitat i l’Estat de no fer prou per combatre aquest fenomen.

“Hem actuat més que ningú, estem suplint altres administracions, que fan deixadesa de funcions”, ha assegurat l’alcaldessa, com a resposta a les crítiques d’alguns comerciants. Colau ha destacat els plans d’ocupació que ha fet l’Ajuntament i ha reiterat la necessitat de permisos temporals de treball per als manters sense papers perquè puguin tenir una sortida. En aquest sentit, ha assenyalat l’Estat, i també la Generalitat per “estar absent” en plans d’ocupació i en operacions policials.

La candidata de BComú ha dit que en el cas de la plaça de Catalunya “l’Ajuntament ha liderat l’operació” per fer fora els manters que hi havia a l’intercanviador de metro i Rodalies quan, ha afirmat, la seguretat del subsol és competència de la Generalitat. “A nosaltres, demaneu-nos els que ens toca, però a la Generalitat demaneu-li-ho també”, ha etzibat Colau als comerciants.

“Demanar uns jocs olímpics és un titular”

En el mateix col·loqui, Ada Colau ha criticat les promeses d’altres candidats com la del socialista Jaume Collboni per aconseguir l’Exposició Universal del 2030 o la de Manuel Valls, que vol els Jocs Olímpics del 2032. “No descarto que algun dia Barcelona repeteixi la cita olímpica, però no cal forçar un esdeveniment perquè la ciutat tingui projecte”, ha dit l’alcaldessa, que ha afirmat que “la ciutat té un projecte propi” i que no cal inventar-se’n cap.

Dinamització de locals buits

En clau de precampanya, l’alcaldessa i candidata a la reelecció s’ha compromès a reforçar el personal i agilitzar els tràmits a l’hora d’obrir un negoci i a fomentar la dinamització comercial de locals buits. Colau ha dit que amb una inversió de 30 M €, l’Ajuntament pot rehabilitar 150 locals i ha plantejat que el consistori gestioni una borsa de locals per facilitar que comencin noves activitats econòmiques.

Davant representants dels eixos comercials, Ada Colau ha defensat les superilles, els carrils bici i la connexió del tramvia per la Diagonal. També ha dit que el Pla d’allotjaments turístics ha facilitat l’obertura d’hotels fora del centre. Sobre la proposta d’altres candidats d’ampliar la plantilla de la Guàrdia Urbana en un miler d’agents, ha dit que “no coneixen la realitat”, ha defensat “un creixement ordenat” de la plantilla i ha dit que el que ha de créixer són els Mossos d’Esquadra.