Per primera vegada s’ha desplegat un dispositiu permanent de prevenció a l’intercanviador soterrat de la plaça de Catalunya per evitar que s’hi instal·lin venedors ambulants. El dispositiu, que s’ha desplegat aquest dilluns al migdia, està format per efectius de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra i compta també amb el suport de la vigilància privada contractada per TMB i Renfe. Aquests vigilants actuaran sota la direcció dels cossos de seguretat i, per tant, tindran la consideració d’agents de l’autoritat.

L’operatiu té com a objectiu evitar la presència i permanència de venedors ambulants, tant a les instal·lacions de Renfe i TMB com a l’espai públic de la plaça.  Els dispositius seran variables i periòdicament se n’analitzarà l’efectivitat. Les actuacions, segons ha informat l’Ajuntament, mantindran com fins ara els criteris d’oportunitat i proporcionalitat definits per la Junta Local de Seguretat a l’any 2016, és a dir, “garantir la seguretat de totes les persones i no generar actuacions que puguin representar un dany major del que pretenen evitar”.

El comissionat de Seguretat de l’Ajuntament, Amadeu Recasens, ha reiterat en diverses ocasions que la solució als conflictes originats per la presència de manters a les instal·lacions del metro i rodalia era un dispositiu permanent de seguretat. Recasens sempre ha reivindicat que calia una actuació conjunta i coordinada entre tots els cossos de seguretat.

La imatge del primer dia

Aquest dilluns l’intercanviador de la Plaça de Catalunya ja ha funcionat amb el dispositiu permanent de prevenció. La imatge era aquesta.

Intercanviador metro Catalunya

Seguretat intercanviador metro Catalunya