L’Ajuntament de Barcelona haurà de pagar quatre milions d’euros a les empreses que van començar a construir el túnel de Glòries fins a l’abril del 2017, quan el govern d’Ada Colau va rescindir-los el contracte per retards i sobrecostos en les obres. Un jutjat de Barcelona ha declarat improcedent aquella decisió i condemna l’empresa municipal BIMSA a pagar 1 milió d’euros en diversos conceptes i retornar tres milions més que s’havien retingut per danys i perjudicis.

La sentència estima parcialment la demanda de les constructores, que reclamaven més diners. Les empreses demanaven 4,8 milions perquè consideraven que no se’ls havia pagat tota l’obra executada, però el jutge condemna BIMSA a pagar 574.628,12 euros en aquest concepte. D’altra banda, l’Ajuntament atribuïa a les constructores 7,9 mesos de retards, però el magistrat no ho troba prou justificat i ho rebaixa a 3,9 mesos. Per això, condemna BIMSA a pagar uns 480.000 euros més.

BIMSA estudia recórrer contra la sentència

Fonts municipals han explicat que l’empresa municipal BIMSA estudia recórrer contra la sentència per acreditar que els 7,9 mesos de retards són imputables a les constructores i que això va ser causa justificada per rescindir el contracte. Segons les mateixes fonts, els retards i els sobrecostos, l’any 2017, no permetien seguir amb les obres. Amb el nou contracte, diu l’Ajuntament, els treballs s’han reprès i s’estan executant segons el calendari i pressupost fixat. 

En un comunicat, el regidor Jordi Martí (PDeCAT) considera que amb aquesta condemna, l’Ajuntament haurà de pagar “per culpa de decisions precipitades i errònies amb un clar biaix ideològic”. Martí recorda que ja van avisar que una rescissió unilateral “tindria conseqüències negatives sobre l’erari públic”.