No ha estat necessària l’actuació dels Mossos d’Esquadra. Finalment, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet despenjar la pancarta amb un llaç blanc i una franja vermella –que penjava des de dijous al balcó del Palau-, i també la del llaç groc. La Junta Electoral Central (JEC) havia donat de termini fins a les 15 h d’aquest divendres perquè el conseller d’Interior, Miquel Buch, ordenés als Mossos la retirada de totes les pancartes i llaços dels edificis públics del govern català. Torra, però, ha preferit evitar la imatge del cos policial traient els símbols.

Batalla als tribunals

A través d’un comunicat, el president de la Generalitat ha anunciat que aquest divendres presentarà un recurs contenciós administratiu contra la decisió de la Junta Electoral que demanava la suspensió immediata dels seus acords. També els anuncia que la setmana vinent presentarà una querella per un presumpte delicte de prevaricació d’aquest organisme de l’Estat. Al text s’afirma que les resolucions de la JEC són manifestament “injustes” perquè són “arbitràries”.

Per la seva banda, la JEC també va decidir portar al president Quim Torra a la fiscalia per un delicte de desobediència, fet que podria suposar-li la inhabilitació. Hores després de conèixer aquesta decisió, Torra va assegurar dijous al vespre en un acte de Junts per Catalunya que defensarà la llibertat d’expressió “fins a les últimes conseqüències”.

En un primer moment, Torra va decidir cobrir la pancarta amb el llaç groc i en què es demanava l’alliberament dels presos polítics amb una altra d’idèntica però amb un llaç blanc i una franja vermella, com a símbol de la llibertat d’expressió. El president de la Generalitat va prendre aquesta decisió després el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, li recomanés dimecres retirar els llaços grocs i les pancartes dels edificis públics en compliment de l’ordre de la JEC.

El Departament de Vicepresidència i Economia ha estat el primer en retirar aquest divendres al matí la pancarta amb un llaç blanc i una franja vermella, que des de dijous substituïa el llaç groc que la JEC havia prohibit.

Crida a omplir els balcons de llaços grocs i estelades

En el mateix comunicat, el president de la Generalitat fa una crida a la ciutadania a omplir els balcons de pisos i cases amb estelades i llaços grocs.