L’Ajuntament demana als ciutadans que participin amb aportacions econòmiques perquè es pugui instal·lar una placa fotovoltaica a la coberta del Centre Cívic Convent de Sant Agustí. La fórmula que ha triat el consistori és la del “crowlending” (finançament sociabilitzat). La campanya, que es diu Comparteix el sol, proposa als barcelonins fer-hi una inversió mínima de 50 € i un màxim de  3.000 €. Segons l’Ajuntament, l’objectiu és que la ciutadania s’apoderi i “prengui un rol actiu en el futur energètic de la seva ciutat”.

“Crowdlending”: retorn amb interessos dels diners aportats

La diferència amb el “crowfunding” (micromecenatge) és que els diners invertits es tornen amb interessos, en aquest cas del 0,95 % anual sobre el capital que hi has aportat. El ciutadà recuperarà l’import donat en un termini de cinc anys. L’Ajuntament necessita recaptar 105.000 € per a la placa fotovoltaica, que s’espera que generi anualment 38.880 kWh d’electricitat, que equival al consum elèctric de 17 llars. L’energia que es produeixi servirà per a l’autoconsum del mateix edifici. La campanya s’ha engegat aquest dilluns i finalitzarà el 22 de juny.

La intenció del govern és potenciar el nombre d’instal·lacions amb energia solar a la ciutat tant en edificis públics com privats. El 2017 l’Ajuntament va anunciar que volia duplicar la generació d’energia solar municipal en acabar el mandat.