El govern municipal d’Ada Colau i Jaume Collboni ha pactat el pressupost municipal per al 2020 amb ERC i JxC; un suport suficient perquè el Ple aprovi els primers comptes des que Colau és alcaldessa per la via ordinària.

L’acord a quatre arriba després de setmanes de negociacions entre l’executiu i els dos partits de l’oposició, i en destaquen les següents mesures.

Encariment de les àrees verda i blava

El govern municipal ja va anunciar a l’octubre dos canvis importants en les àrees verda i blava. D’una banda, encarir-les en funció de l’etiqueta ambiental del vehicle que hi aparqui; i, de l’altra, fer que els residents paguin (no com fins ara, que si no tenien multes d’aparcament no havien de pagar). La tarifa serà de 20 cèntims al dia (és a dir, un euro a la setmana o 52 € l’any).

A banda d’això, l’acord per al pressupost també preveu implantar àrees verda i blava noves als barris de l’entorn de les rondes, on fins ara es podia aparcar de forma gratuïta.

100 M € per a habitatge i rehabilitació

Una de les exigències d’ERC per aprovar el pressupost de Colau i Collboni era fer créixer les inversions en 100 M €. Després de les negociacions, el pressupost ha inclòs dues partides per a habitatge i rehabilitació, de 50 M € cadascuna:

  1. 50 M € per a més habitatge públic i social, a través de la compra, l’ús del tanteig i retracte, i la col·laboració amb els privats i el Tercer Sector.
  2. 50 M € per fer més eficients ecològicament edificis i equipaments ja existents. En aquest sentit, es promourà la instal·lació de plaques solars.

30 M € per a zones enjardinades

El pressupost inclou una partida de 30 M € addicionals (a repartir en els propers quatre anys) amb l’objectiu de posar més zones enjardinades i verdes arreu de la ciutat. Segons l’acord pressupostari, s’impulsaran els corredors verds (en especial per connectar Collserola amb la ciutat), es recuperaran els interiors d’illa de l’Eixample, es potenciaran els murs i cobertes verdes, i s’usaran materials nous per trencar amb l’illa de calor.

En aquest paquet de mesures també s’hi inclourà el Pla de vianants (impulsat per JxC) amb l’objectiu de millorar el trànsit a peu, una revisió dels semàfors de la ciutat per evitar congestió de cotxes, i s’ampliarà la xarxa de circuits on fer esport a Barcelona.

36 inversions de ciutat

En l’apartat d’inversions, el govern també ha pactat 36 projectes prioritaris repartits pels diferents districtes de la ciutat. En destaquen els següents:

  • Ciutat Vella: Inici de les obres de reforma a la Rambla i la via Laietana.
  • Eixample: Reurbanització de la ronda de Sant Antoni i adquisició d’un solar per construir el futur CAP Fort Pienc.
  • Sants-Montjuïc: Projecte i inici dels treballs per a l’Escola Municipal de música que es farà entre els carrers de Papin i de Miquel Àngel, al barri de Sants.
  • Les Corts:  Continuació del projecte per construir els habitatges on es reallotjaran els veïns de la Colònia Castells.
  • Sarrià – Sant Gervasi: Realització de la superilla de la Bonanova i implantació d’un carril bici a la via Augusta.
  • Gràcia: Millora de l’enllumenat del camp Nou Sardenya i col·locació de nova gespa en aquest camp i al Camp de l’Àliga.
  • Horta-Guinardó: Rehabilitació de la masia Can Garcini i construcció del casal de gent gran Torre Garcini.
  • Nou Barris: Disseny d’un programa d’habilitació i millora de locals per a entitats del districte.
  • Sant Andreu: Construcció d’una escola bressol municipal a les casernes.
  • Sant Martí: Urbanització del tram de passeig Marítim que transcorre per Sant Martí, i compra de la fàbrica del Plom per posar-hi un equipament.

Ocupació i educació 0-3 anys

Més enllà de les inversions pròpiament dites, el govern, ERC i JxC han pactat treballar el disseny d’una estratègia per la ocupació de qualitat, a través d’un projecte en què l’Ajuntament coordinarà diferents agents municipals i privats. També es proposa un Pla educatiu 0-3 per universalitzar l’educació en el període de zero a tres anys, que preveu construir escoles bressol municipals en aquells barris on encara no n’hi ha.

28 projectes per millorar serveis

L’acord pressupostari inclou la millora d’alguns serveis que presta la ciutat, dins de tres àmbits concrets: la reducció de les desigualtats (com per exemple finançar activitats extraescolars a l’eix Besòs, construir pisos per a joves migrants no acompanyats majors d’edat, o garantir una ubicació per al futur CAP Barceloneta); les causes feminista i LGTBI (reforçar les campanyes de prevenció contra la violència masclista, aplicar el Pla d’igualtat de l’Ajuntament, o fer campanyes per erradicar les actituds homòfobes a l’esport); i l’economia (augmentar les subvencions o incrementar els carrers amb llums de Nadal, entre d’altres).

Comissió de Seguiment

L’últim punt que inclou l’acord d’ERC i JxC amb l’executiu per als pressupostos té a veure amb la creació d’una comissió de seguiment per avaluar fins a quin grau s’estan complint les mesures acordades. Hi haurà representats l’executiu i els dos grups de l’oposició que donaran suport als comptes municipals, i la comissió es reunirà un cop cada tres mesos, amb opció de trobades extraordinàries si calen.