Els grups de l’oposició a Barcelona han valorat la declaració d’emergència climàtica que ha fet l’Ajuntament. En termes generals, els partits reclamen més concreció al govern municipal en el centenar de mesures que s’han presentat amb l’objectiu de reduir dos milions de tones de CO2 fins al 2030. Per tirar-les endavant, el consistori s’ha compromès a invertir 563 M € en els propers cinc anys.

ERC demana prioritzar accions amb més impacte

“Celebrem el pas endavant, però cal més concreció i ambició”, ha afirmat Maria Buhigas (ERC). Els republicans estan d’acord amb la declaració d’emergència climàtica, però volen que el govern d’Ada Colau prioritzi les mesures amb més impacte per reduir emissions a curt termini. Buhigas ha criticat la controvèrsia de l’Ajuntament amb el Port i l’Aeroport i ha recomanat a Colau seure i parlar abans de discutir-se.

JxC diu que no hi ha res de nou

“Ens preocupa que no hi ha ambició”, ha sentenciat Elsa Artadi. La líder municipal de Junts per Catalunya creu que l’emergència climàtica arriba tard i que ho fa amb “mesures extremadament vagues”. “No hi ha res nou, falta innovació”, ha afirmat Artadi, que reclama rigor, transparència i honestedat al govern municipal. JxC demanarà una comissió amb els grups municipals per fer seguiment de com s’apliquen les mesures.

Cs hi veu mesures precipitades

“Són mesures precipitades i amb manca de rigor, com tots els anuncis de Colau”, ha assegurat Marilén Barceló. La regidora de Ciutadans, partidaris de lluitar contra el canvi climàtic, defensa que les mesures de l’Ajuntament vagin acompanyades de calendari i pressupost per saber quan i com s’aplicaran. Barceló ha recordat que Cs va plantejar transport públic gratuït en episodis de contaminació i que no s’ha volgut aplicar.

PP creu que és “una ocurrència de Colau”

“No deixa de ser una ocurrència més d’Ada Colau”, ha dit Óscar Ramírez (PP), que apunta que algunes de les mesures són discutibles. El regidor popular s’ha mostrat favorable a la reducció d’emissions, però ha demanat “mesures reals”, com acabar l’L9 o posar el bus D30 a la Diagonal. Ramírez ha criticat les intencions de Colau d’eliminar el Pont Aeri Barcelona-Madrid i ha demanat mantenir-lo per la competitivitat de la ciutat.

Valls reclama “polítiques efectives”

Des de Barcelona pel Canvi, han valorat via Twitter la declaració d’emergència climàtica. El grup que lidera Manuel Valls creu que les mesures anunciades “són superficials” i reclamen “polítiques efectives i sense demagògia”.