L’alcaldessa, Ada Colau, i el líder d’ERC a l’Ajuntament, Ernest Maragall, han arribat a un principi d’acord per aprovar el pressupost municipal del 2020, després d’una reunió al consistori. La trobada ha culminat setmanes de negociacions entre el govern municipal i els republicans. En acabar la reunió, Maragall i Colau -per separat- han explicat el contingut del preacord, que confien completar en els propers dies.

El govern municipal ha acceptat la condició d’ERC d’incrementar en 100 M € més les inversions. Amb aquests diners, el pressupost superarà per primer cop a Barcelona els 3.000 M €. “No és el nostre pressupost, però és un bon pressupost si completem la feina que queda pendent”, ha afirmat Maragall, que ha explicat que l’increment de les inversions es destinarà a habitatge social, educació i la rehabilitació d’edificis.

Per la seva banda, Colau ha celebrat que el principi d’acord és “una bona notícia per a la ciutat” i ha agraït “el to i l’actitud constructiva” dels republicans. L’alcaldessa ha destacat l’increment de les inversions “en una ciutat sanejada”. “Confiem estendre el clima de diàleg pel pressupost a grans qüestions de ciutat”, ha afegit Colau.

Cap partida, de moment, per al tramvia

El pressupost no inclou, per ara, cap partida destinada a la connexió dels tramvies per la Diagonal. Colau ha refermat que es tracta d’un “compromís de mandat”, però ha dit que l’Ajuntament està pendent d’acordar amb la Generalitat l’acord financer per executar la connexió del tramvia. “No està explícitament al pressupost, però no vol dir que no hi hagi un compromís per fer-ho”, ha reblat.

Objectiu: pressupost el 31 de gener

Amb el preacord Colau-Margall, la intenció del govern de BComú i el PSC és dur els comptes primer a la Comissió d’Economia i Hisenda de la setmana vinent (dimecres, 22 de gener) i, després, al plenari. Si els comptes superen el primer tràmit en comissió, Barcelona podria tenir pressupost el 31 de gener. El líder d’ERC ja va dir a betevé a principis d’any que confiava en un acord al gener.

Per ara, Colau pràcticament té assegurat el sí d’ERC, però l’alcaldessa ha instat la resta de grups a sumar-s’hi: “Serà bo per a la ciutat que l’acord sigui el més ampli”. Ernest Maragall, en concret, s’ha adreçat a JxC, amb qui ha dit que ha mantingut converses: “Estarem encantats que s’hi acabin afegint; no és només un desig, és una possibilitat”, ha sentenciat.

JxC s’avé, Cs no

A través d’un comunicat, Junts per Catalunya ha respost a la possibilitat de donar suport el pressupost. La formació ha constatat “la distància amb Colau i el seu govern”, però s’ha avingut a “treballar de manera discreta però diligent” per als “millors pressupostos per a Barcelona”.

En canvi, Cs tanca qualsevol porta a arribar a un acord. La líder de la formació a l’Ajuntament, Luz Guilarte, ha assegurat que “aquest pressupost forma part d’un lot de negociació” entre els comuns, els socialistes i els independentistes, també per als comptes de la Generalitat i l’Estat.

També en un comunicat, el líder del PP, Josep Bou, ha criticat que el preacord entre Colau i Maragall és “l’últim pas perquè torni el tripartit a l’Ajuntament”. Bou ha lamentat la “falta de comunicació del govern amb el PP” per atendre les al·legacions que havia presentat als comptes.