‘La dama sin rostro’ és la nova novel·la del divulgador i escriptor Julià Bretos. L’autor, que investiga la figura de l’arquitecte Antoni Gaudí des de fa anys, hi explica que va ser una dona, Isabel Bolet, qui va fer una donació econòmica fonamental per la construcció del temple tal com el coneixem avui dia. “És un dels grans misteris de la Sagrada Família“, adverteix.

La Sagrada Família no existiria o potser seria una església normal o petita”
Julià Bretos

Segons ha explicat Bretos al programa ‘Plaça Tísner’, Bolet va donar més de mig milió pessetes l’any 1891 i sense aquesta aportació “segurament la Sagrada Família no existiria o potser seria una església normal o petita“. De fet, l’escriptor hi narra que els diners es van utilitzar per construir la façana del Naixement.

La troballa del testament, clau de la investigació

Julià Bretos assegura que la donació es va fer de manera anònima i que la clau per posar nom al responsable ha estat trobar el testament d’Isabel Bolet. El document diu que havia de ser una persona de confiança, l’advocat Joaquim Almeda, qui havia d’aportar el capital sense revelar d’on sortia. Segons l’autor, “la història sap que aquest marmessor va ser el que va entregar els diners” que van servir per construir la basílica de Gaudí.

Possiblement els diners no haurien d’haver anat a parar a la Sagrada Família”
Julià Bretos

La investigació de Bretos demostra que el més de mig milió de pessetes que va anar a parar a la construcció del temple va sortir de la venda d’un negoci familiar, una ferreria heretada per Bolet en quedar vídua. També que existeix una carta secreta del marit, Ignasi Marquès, en què descobrim que “possiblement els diners no haurien d’haver anat a parar a la Sagrada Família”.

‘La dama sin rostro’, una història real novel·lada

El nou llibre de Julià Bretos, ‘La dama sin rostro’, explica la història amb dues trames. Una, en temps actual, detalla els passos de la investigació feta per l’autor passant per cementiris, hemeroteques, arxius comarcals o registres de defunció. L’altra, en temps passat, reconstrueix uns fets que van succeir al segle XIX. Narra, de fet, la vida d’una dona de Vilanova que es casa amb el seu cosí i acaba entrant a la burgesia catalana. És Isabel Bolet, la “dama sin rostro” de Bretos, ja que no se n’ha aconseguit trobar cap imatge.

Els documents reals estan disponibles per al lector”
Julià Bretos

L’autor s’ha decantat pel format de novel·la per “poder arribar a més gent”. Adverteix que, tot i que “hi ha una petita part de ficció”, els fets són verídics i que “els documents reals estan disponibles per al lector” a través de la seva pàgina web.

'La dama sin rostro' és la nova novel·la de Julià Bretos

Un estudiós de la figura de Gaudí

Bretos, que també és informàtic i professor, s’ha dedicat a estudiar la figura d’Antoni Gaudí. Explica que “és una passió de sempre”, però el que va començar com una vocació ha anat creixent. S’ha acabat convertint en cinc llibres relacionats amb l’arquitecte: ‘Diario de Gaudí, el secreto del anagrama’; ‘En las entrañas del templo’; ‘Gaudí, ¿santo o masón?’; ‘Sapos y culebras’ i ‘La dama sin rostro’. El darrer llibre no serà, però, l’últim. L’escriptor, que també col·labora amb mitjans de comunicació, ja treballa en la pròxima novel·la.