El músic de jazz Albert Marquès Borrell porta més de deu anys vivint i treballant a Nova York on s’ha convertit en un ferm opositor a la pena de mort per la seva amistat amb un pres condemnat fa 28 anys “injustament” a Ohio i que han d’executar el proper 16 de novembre. Per donar a conèixer el cas, actua per tot el món presentant el seu últim disc ‘Freedom First‘.

El proper concert serà aquest dijous 2 de febrer al Paral·lel 62. I ho farà dins de l’Irídia Fest, la primera edició d’una trobada de cultura i drets humans. Marquès ha destacat a ‘Plaça Tísner‘ que “als Estats Units, cada dues setmanes s’executa una persona, i gràcies a la música podem donar a conèixer molts casos injustos, i això és molt”.

El pres és Keith LaMar, un amant de la música jazz que va arribar a fer una vaga de fam per aconseguir que li deixessin tenir més cedés d’aquesta música al corredor de la mort. I se’n va sortir. Ara, ha participat en el disc d’Albert Marquès des de la presó. I en els concerts, connecta via telefònica “si no és boicotejat pels funcionaris de la presó”, adverteix el pianista. En aquest cas, es podrà escoltar la seva veu gravada.

“Justice for Keith LaMar”

Marquès s’ha mostrat convençut que encara hi ha temps d’ajornar l’execució. Fer-ho, assegura, “està a les mans del governador d’Ohio, que és catòlic i que hauria d’estar en contra de la pena de mort“. Per això, la campanya “Justice for Keith LaMar” fa una crida als ciutadans de l’estat nord-americà perquè li demanin al seu governador que es repeteixi un judici ple d’irregularitats.

Una altra manera d’ajudar, explica, és recaptar diners per aconseguir uns bons advocats que demostrin que Keith LaMar va ser “un cap de turc”. De fet, el van condemnar sense proves acusat d’un crim durant un amotinament que hi va haver a la presó on estava. I va ser acusat per altres presos a canvi de que se’ls hi rebaixessin les penes.

L’entrevista sencera al ‘PlaçaTísner’