El genial arquitecte Antoni Gaudí va morir després de ser atropellat per un tramvia de la línia 30 a la Gran Via de Barcelona.

Distracció fatal

El 7 de juny del 1926, Antoni Gaudí anava, com sempre, caminant capficat en els seus pensaments. En creuar la Gran Via, va veure com venia un tramvia però no es va adonar que en l’altra direcció en venia un altre. Era el tramvia 30 que comunicava el passeig de Gràcia amb la plaça de Tetuan, amb un encreuament on sovint coincidien dos combois en diferents direccions.

Gaudí vestia sempre de forma molt austera i després de l’accident molts el van confondre amb un captaire, per la qual cosa, segons les cròniques de l’època, cap taxi el va voler socórrer, fins que un guàrdia civil va aturar-ne un. El van traslladar a la Casa de Socors de la ronda de Sant Pere i d’allà, a l’Hospital de la Santa Creu, on va morir tres dies més tard, el 10 de juny .

L’enterrament de Gaudí, el 12 de juny a la Sagrada Família va ser un gran esdeveniment popular i un acte de reafirmació nacionalista en plena dictadura de Primo de Rivera.

Ho va explicar Daniel Giralt, historiador de l’art, al 2018 en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.