L’exposició “Marcelo Brodsky. Resistència poètica”(del 2 de febrer al 28 de maig), és una de les primeres mostres monogràfiques dedicades a l’artista, qui es considera també activista. Des de fa prop de 30 anys intervé fotografies d’arxiu d’esdeveniments històrics incorporant-hi textos i pintura. L’artista escull un tema, regira arxius, tria les imatges, en negocia els drets i després les intervé.

Entre les sèries que es poden veure a Foto Colectania, una, “1968. El foc de les idees”, funciona com una instal·lació que construeix un relat sobre les protestes a tot el món l’any 1968. “Hi ha escrits a la paret on estan penjades les imatges i fins i tot àudio. Imatge, text, paraula, pintura… tot el que em vagi bé per explicar una història”, comenta Brodsky.

Sèries fotogràfiques

Altres sèries estan dedicades a l’antic estat colonial de l’Àfrica sud-occidental alemanya, avui Namíbia (“Rastres de violència”); l’apartheid a Sud-àfrica (“Apartheid”); alçament popular colombià del 2021 (“Aturada nacional”); i una d’iniciada fa poc sobre la resistència al franquisme. “Fotografies de manifestacions durant la transició n’hi ha moltes, però no d’abans de la mort de Franco. Vaig anar a cercar a l’arxiu d’EFE i només me’n van trobar una d’una protesta a la Universitat Complutense”, recalca l’artista.

Exili a Barcelona i retorn a l’Argentina

La sèrie que obre l’exposició és de cinc fotografies fetes per Brodsky en blanc i negre, sense intervencions, i correspon a la seva estada a Barcelona com a exiliat, a finals dels 70, quan estudiava fotografia amb Manel Esclusa de professor.

Va ser en tornar a l’Argentina que va fer el primer treball d’intervenció: ‘Bona memòria’, un extens assaig fotogràfic sobre la dictadura argentina. A l’exposició hi ha la imatge central del projecte, una fotografia imatge dels seus companys de classe, en què destaca amb anotacions la seva experiència. Dos alumnes estan encerclats i ratllats en vermell. Són els desapareguts. “Aquesta foto és la que ha explicat a les noves generacions d’alumnes de l’escola què va ser la dictadura”, afirma Brodsky.