La Generalitat ha tornat a oferir una proposta alternativa als taxistes, referida a la polèmica precontractació de 15 minuts que, aquest divendres, al matí, ha estat el detonant per dur a terme la vaga indefinida del sector i que manté tallada la Gran Via. Aquesta proposta ha estat oferta en una reunió d’urgència amb representants del sector del taxi, al mateix indret de la protesta.

Els taxistes, que han explicat que els han ofert “una proposta més laxa i diferent a la del matí”, han assegurat que no aixecaran la protesta de la Gran Via “fins que no hi hagi res per escrit”.

Els efectes de la vaga han començat a ser visibles. A les parades del centre, a tocar del monument de Colom, no hi ha ni un sol taxi i, a l’aeroport, tampoc no se’n troben. De fet, Aena n’informa al seu compte de Twitter i proposa transports alternatius.

L’anunci de la vaga ha estat la resposta del col·lectiu contra la nova regulació del govern català sobre els vehicles amb llicència VTC, ja que obligarà els usuaris d’Uber i Cabify a reservar vehicle amb, com a mínim, 15 minuts d’antelació. Els taxistes demanaven que s’hagués de sol·licitar el vehicle, com a mínim, sis hores abans.  La normativa també prohibirà a les companyies de VTC geolocalitzar els clients.

Amb tot, Élite Taxi ha emès un comunicat en què descriu l’estat del sector a Catalunya i els motius pels quals convoca aquesta nova aturada:

 

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”La proposta de la Generalitat per regular llicències VTC ” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/mobilitat/llei-vtc-taxistes-generalitat-reunio/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Reaccions de l’AMB

Més enllà dels taxistes, altres actors en l’afer també han reaccionat. És el cas de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que ha qualificat la decisió del Govern de fixar la precontractació “d’absolutament insuficient i d’impossible de controlar”. Més contundent ha estat la directora de l’Institut Metropolità del Taxi (IMET), Mercedes Vidal, que ha qualificat el decret llei “d’inadmissible”.

Unauto recorrerà contra la decisió del govern

Les mesures anunciades per la Generalitat tampoc no han satisfet Unauto. La patronal del negoci de vehicles de transport amb conductor (VTC), ha anunciat que recorrerà contra la decisió del govern d’obligar a contractar amb una antelació mínima de 15 minuts els serveis de companyies com Uber o Cabify. L’associació representa el 90 % del sector a Espanya. En un comunicat considera que la regulació “significaria la fi del sector“.

Tot ha començat a mig matí

Elite Taxi i el Sindicat del Taxi de Catalunya

han decidit anar a la vaga aquest divenders al matí, després de concentrar-se a l’avinguda de Josep Tarradellas, davant la conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. Allà, s’hi havia fet la reunió en què la Generalitat ha explicat als taxistes les novetats en la regulació de les VTC. Els representants sindicals s’han aixecat de la taula i, ja al carrer, han acordat en grup iniciar les protestes.