El sector del taxi ha donat un pas més i ha anunciat aquest dimarts una ofensiva judicial contra les empreses de vehicles de lloguer amb conductor (VTC) que actuen com a taxis. Els taxistes han anunciat que presentaran una demanda civil per competència deslleial contra Uber i Cabify, entre d’altres. El sector també presentarà una querella criminal contra el que consideren una trama orquestrada per endur-se el negoci del sector del taxi i, finalment, una reclamació patrimonial de com a mínim 50.000 euros per taxista.

Allau de demandes i querelles

El coordinador d’Elite Taxi Barcelona, Alberto Álvarez i el jurista i advocat penalista, Elpidio José Silva, han explicat que la demanda civil es presentarà aquesta mateixa setmana, perquè aquestes empreses “retornin els diners que estan guanyant fent la feina que correspon als taxistes”. La querella criminal es presentarà entre aquest mes i el vinent per possibles delictes de manipulació del preu mitjançant l’engany, el blanqueig de capitals, frau de llei i estafa massiva també contra els responsables d’aquestes companyies.

De la seva banda, diverses entitats del taxi estan formant la Plataforma Integral del Taxi per tal d’agrupar tots els taxistes que vulguin interposar una querella per possibles danys patrimonials contra l’estat per “omissió” en el control de la seva activitat. L’escrit reclamarà com a mínim 50.000 euros per cada taxista de Catalunya. Tenint en compte que hi ha 70.000 professionals del taxi, la indemnització ascendiria com a mínim als 3.500 milions d’euros.

Divendres, el decret per regular les llicències VTC

Aquest divendres la Generalitat ha d’exposar als taxistes el decret llei que ha de regular els vehicles de lloguer amb conductor (VTC). Tot i que aquests últims dies la sintonia amb el govern català ha estat bona, els taxistes amenacen amb mobilitzacions divendres mateix, si el decret no inclou les dues línies vermelles que ha traçat el sector: que les contractacions de serveis de VTC s’hagin de fer amb 24 hores d’antelació i que els vehicles hagin de tornar a la base després de fer un servei.