Renfe segueix sumant viatgers. Un total de 116,2 milions de persones van fer ús dels trens del servei de Rodalies Barcelona durant el 2018, fet que suposa 2,7 milions de nous passatgers. Amb aquesta xifra la companyia ha aconseguit arribar als mateixos usuaris que tenia l’any 2007, abans de l’esclat de la crisi econòmica. En els darrers últims cinc anys, des del 2013 fins al 2018, s’ha produït un creixement sostingut dels 105,1 milions de viatgers fins als 113,5 l’any 2017.

Alteracions del servei per la pluja

La companyia ha reconegut que la segona meitat del 2018 va ser una època complicada pel que fa a incidències: “En un 70 % provocades per motius climatològics”, ha explicat la directora de Rodalies Catalunya Mayte Castillo. La incidència més important va ser el descarrilament d’un tren a Vacarisses provocat per una esllavissada. Una persona en va resultar morta i van haver-hi centenars de ferits.

Renfe ha tornat a reiterar que hi ha un problema “molt greu” amb els grafiters. Tot i que per ara encara no tenen xifres globals de despesa per aquesta qüestió, a l’octubre ja havien gastat 10 milions d’euros per “restablir les superfícies afectades”, ha assenyalat Castillo. La xifra s’ha anat incrementat progressivament. El 2017 la companyia va destinar 6,7 milions d’euros a la neteja dels combois pintats. Castillo ha admès que és una problemàtica compartida amb altres operadors com TMB, on s’han produït diversos incidents i enfrontaments amb aquest col·lectiu.

Més de 125 milions de viatgers a Catalunya

Pel que fa al servei de Rodalies de Catalunya, les xifres també van ser positives durant el 2018 i es van guanyar tres milions de viatgers. En total, Renfe ha transportat 125,3 milions de persones, que suposen un increment del 2,4 %. Cada dia hi ha més d’un miler de trens fent aquest servei.

Diàriament Renfe ofereix en hora punta 10.000 places pels usuaris que utilitzen les connexions entre Barcelona i Mataró, Granollers, Terrassa, Martorell i Vilanova i la Geltrú. Els viatgers que utilitzen el tren fan un recorregut mitjà de 25 quilòmetres i el temps del viatge acostuma a ser de 20 minuts.