El decret llei presentat per la Generalitat proposa que es precontractin els serveis de les VTC, d’empreses com Uber i Cabify, amb un mínim de 15 minuts d’antelació. Aquesta és una de les mesures principals que recull el decret. La futura normativa preveu que Uber i Cabify tornin a la base un cop hagin acabat el servei i que no puguin captar clients al carrer. El reglament també estableix la prohibició de geolocalitzar els clients.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha explicat que el termini marcat de 15 minuts s’ha establert “amb criteris de proporcionalitat” i “a partir d’una reflexió jurídica profunda” i de gran robustesa legal. Calvet defensa que les VTC facin de taxi, i ha demanat a les entitats del sector que es prenguin la nova normativa com una gran oportunitat a valorar”.

El decret que ha presentat el govern aquest divendres entrarà en vigor abans d’un mes, després que l’aprovi l’executiu i el convalidi el Parlament. També es prepara una llei a mig termini que reguli el transport de passatgers en turismes, taxis i VTC.

Diferència VTC taxis

El Govern convida a l’AMB a legislar

El govern català ha traspassat la responsabilitat de regular de manera més estricta el sector a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Calvet ha dit que treballarà conjuntament amb l’AMB per desenvolupar un reglament “que atengui els criteris de proporcionalitat i la seva realitat territorial” i que estableixi un mínim de més temps de precontractació si així ho considera.

Els 15 minuts, motiu de vaga

La normativa no satisfà al sector del taxi, que reclamava que el servei de VTC hagués de ser precontractat amb un mínim de 24 hores. De fet, diverses entitats del taxi, com Élite, STAC i Taxi Companys han abandonat el ple del consell del Taxi quan han conegut el mínim de precontractació proposat de 15 minuts. Els taxistes han decidit convocar una vaga indefinida amb efectes immediats que s’iniciarà amb una acampada a la Gran Via.

Sobre l’aturada del sector ja s’ha referit Calvet qui ha assegurat que les vagues són legítimes i espera que “es convoquin de forma adequada i sense perjudicar l’economia del país”.

Taxistes concentrats durant la reunió

A les portes del Departament de Territori prop de mig miler de taxistes s’han concentrat per donar suport als companys que hi havia reunits.

En el ple del Consell del Taxi ha està presidida pel conseller, Damià Calvet, que ha exposat als taxistes el contingut del decret llei després que el setembre passat el govern central els va cedir la competència per regular les llicències de VTC.