Nova vaga al metro de Barcelona, aquesta vegada els treballadors del metro la fan coincidir amb el Mobile World Congress 2019, que arrencarà el 25 de febrer. Així ho han decidit els treballadors en assemblea. L’opció que s’ha imposat en la votació ha estat fer aturades parcials tots els dies del MWC19, dues hores per cada torn (matí, tarda i nit). De moment, encara no n’han concretat l’horari.

Motius de la vaga de metro pel Mobile World Congress 2019

El principal motiu que esgrimeix el comitè d’empresa és la gestió de la crisi de l’amiant per part de TMB, però no n’és l’únic. Un altre dels punts que reclama la plantilla és l’obligatorietat de readmetre els treballadors acomiadats de manera improcedent. També acusen l’empresa d’actuar de forma “dictatorial” sense “negociar absolutament res” amb els treballadors i estan preocupats per una possible reducció de la plantilla d’agents d’atenció al client a causa de l’automatització de les portes d’accés. Per la seva banda, TMB ja ha dit que creu que no hi ha “motius laborals” per fer vaga al metro pel Mobile.

No és la primera vaga al metro pel Mobile

L’ombra de les vagues sobre el Mobile World Congress és llarga. La darrera aturada que va coincidir amb el congrés va ser el 2016, en plenes negociacions per a la renovació del conveni col·lectiu. En aquella ocasió, a més, s’hi van sumar els treballadors de bus i de tren, cosa que va dificultar molt la mobilitat en uns dies en què la ciutat acull més de 100.000 congressistes. També hi va haver vaga l’any 2014, tot i que va tenir poca incidència perquè la va convocar un sindicat minoritari. Tot i això, l’ombra de les aturades sempre ha planat sobre el congrés. El 2017, l’assemblea de treballadors del metro va arribar a votar la possibilitat de fer-ne, però finalment va quedar descartada.