Des del cap de setmana passat s’estan assolint valors molt elevats de partícules en suspensió a l’atmosfera. A més, el Mobile Word Congress (MWC) i l’arribada de pols del Sàhara ha fet augmentar molt les emissions a la conurbació de la ciutat. La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat està fent un seguiment dels nivells de contaminació a la ciutat i que ja fa hores superen els valors recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Per això ja s’ha activat un avís preventiu per episodi d’alta pol·lució.

L’AMB recomana l’ús del transport públic i posa en marxa un protocol d’actuació

El vicepresident de medi Ambient de l’AMB Eloi Badia, i el vicepresident de Mobilitat i Transport, Antoni Poveda, han enviat a tots els ajuntaments metropolitans la comunicació de l’activació de les mesures previstes en el protocol per als episodis ambientals d’elevada contaminació atmosfèrica. Els animen a conscienciar la ciutadania d’actuar per reduir la pol·lució. Entre altres coses, es recomana fer els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit i, en cas d’haver de conduir, fer-ho de forma eficient. Això vol dir, a la pràctica, arrencades suausreduir la velocitat, utilitzar el fre motor i evitar accelerades i frenades brusques. A més, si és possible, es demana als ciutadans que evitin desplaçaments i que treballin a distància. Pel que fa a l’àmbit de la construcció, el protocol de l’AMB recomana incrementar la freqüència d’aplicació de reg (amb aigua freàtica o reutilitzada, sempre que sigui possible), minimitzar els desplaçaments de vehicles i maquinària i aturar els treballs de moviment de terres i dels enderrocs. 

Dispositiu municipal activat

A més d’aquestes recomanacions, des de Barcelona, l’Ajuntament ha posat en marxa també les actuacions previstes en el protocol: per exemple, regar de forma més intensiva els carrers amb més trànsit, evitar l’ús de bufadors i regar els parcs no asfaltats. També s’avisarà els responsables de les obres en marxa perquè compleixin el Pla d’ambientalització.

Evolució de la contaminació a Barcelona durant els darrers dies

A banda dels contaminants atmosfèrics que generem normalment, aquest dies s’hi ha de sumar el fet que l’anticicló fa massa dies que ens acompanya i dificulta la dispersió de les partícules. A més, els vents de sud afavoreixen l’arribada fins a casa nostra de pols procedent del nord d’Àfrica i, com a un altre element no habitual, hi ha l’augment de trànsit durant MWC, fet que ha incrementat les emissions a la conurbació de la ciutat.

Segons la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica, a les sis de la matinada d’aquest dimarts ja s’assolien valors dolents a diversos punts de la ciutat pel que fa als índex mitjans de partícules en suspensió a l’atmosfera amb diàmetre inferior a 10 micres (PM10).

Índex de PM10 mitjans a les 6 h del 26 /02/2019

Els valors de NO2 són moderats arreu, encara que no es descarta puguin assolir registres regulars en algun moment d’aquest dimarts o dimecres, ja que les prediccions meteorològiques anuncien ambient estable i càlid.

Dissabte passat també es van registrar valors molt dolents de PM10, però amb la disminució del trànsit durant el cap de setmana, el Departament de Territori i Sostenibilitat va decidir no activar cap avís preventiu per mala qualitat de l’aire. Amb l’increment de les emissions durant el MWC, la Generalitat fa un seguiment regular de la situació i recomana a la ciutadania que, si és possible, eviti desplaçaments innecessaris i redueixi l’ús del transport privat.

Les xarxes socials també han fet al·lusió a l’ambient tèrbol que ens acompanya aquest dies: