Aquest dimarts ha començat el Mobile Social Congress, que en la quarta edició no vol convertir-se en l’anti-MWC ni tampoc ser la vessant social del Mobile. Els organitzadors volen que el Mobile Social Congress “sigui un espai de reflexió ciutadana al voltant del model de producció i consum de les tecnologies de la informació i la comunicació”.

Què hi ha darrere dels nostres mòbils?

El mòbil forma part del nostre dia a dia i hi dediquem moltes hores, però poques vegades ens preguntem d’on venen les parts que el componen. Des del Mobile Social Congress ens conviden a fer aquest exercici per adonar-nos com l’extracció d’aquests components està generant situacions d’explotació, contaminació i violència en els països d’origen.

Component: or

S’utilitza per fer les plaques de circuit imprès dels nostres mòbils i està generant situacions de violència per exemple a Mèxic, on els camperols estan sent desplaçats forçosament de les seves terres per les grans empreses mineres.

Component: coltan i tungstè 

També són necessaris per a la placa de circuit imprès. El 1996 va esclatar la Guerra Civil del Congo, en què el govern i grups de militars rebels lluiten pel control de les mines situades a l’est del país. Han mort 5,4 milions de persones per aquest conflicte.

Component: níquel

Placa de circuit imprès. Norilsk, situada a Rússia, és una de les 10 ciutats més contaminades del món. La seva indústria allibera 10 tones de metalls pesants a l’aire i causa pluja àcida. Un 15,8 % de les morts infantils estan provocades per malalties respiratòries.

Component: terres rares

Pantalles tàctils i placa de circuit imprès. La Xina produeix el 95 % de les terres rares i a la ciutat de Baotou el Mobile Social Congress denuncia que les persones respiren vapor d’àcid sulfúric.

De la mina a l’abocador

Aquest és el leitmotiv del Mobile Social Congress d’enguany, en què s’ha volgut denunciar la situació d’esclavatge modern que genera el model actual de producció i consum de la indústria tecnològica. En la primera taula rodona s’han denunciat els impactes socials i ambientals a la mineria de Xile, Armènia i Zàmbia.