La declaració de l’estat d’alarma sobre el coronavirus ha tingut un efecte més que evident en la circulació a la ciutat de Barcelona. En una setmana el trànsit s’ha reduït en 1,2 milions de desplaçaments diaris. És a dir, dels 1,7 milions de desplaçaments diaris que es fan en un dia laborable se n’estan fent uns 500.000. La disminució de la mobilitat també s’està notant al transport públic, amb una davallada de passatgers al voltant del 90 %. La mobilitat en bicicleta i vehicles de mobilitat personal ha caigut un 81 %.

Segons dades de l’Ajuntament, s’ha observat una reducció progressiva del trànsit que es va iniciar el divendres 13 de març. Les xifres es van recuperar parcialment dilluns, dia 16, coincidint amb el primer dia laborable des de la declaració de l’estat d’alarma. Des d’aleshores la mobilitat no ha parat de disminuir. Les últimes dades són del divendres 20 de març. Indiquen una davallada global del 71 % que, en hora punta (7 a 10 h),  va ser del 64 %. Als accessos durant tot el divendres 13 hi va haver una reducció del 74, 3 %; a l’interior de la ciutat, del 73, 5 %, i a les rondes, del 61, 4 %. Dilluns, 16 de març, en la mateixa franja horària, les reduccions van ser del 46, 5 % als accessos, un 57 % a l’interior de la ciutat i un 44, 2 % a les rondes.

 Un 90 % menys de passatgers al transport públic

Pel que fa al transport públic, el descens ha estat encara més acusat. La reducció de la demanda a la xarxa de busos ha estat del 91, 4 % i, a metro, del 88 %. Això vol dir que només hi ha un 11 % de les validacions que se solien fer cada dia feiner abans de la crisi del coronavirus. Són 1, 9 milions de validacions menys. Durant el cap de setmana l’oferta de la xarxa de transport s’adaptarà a les circumstàncies i serà del 33-50 % del que és habitual en dissabtes i diumenges. El bus nocturn serà del 50 % les nits de dissabte i diumenge.

95 % menys de demanda de taxis

Segons dades de l’Institut Metropolità del Taxi, la demanda ha baixat un 95 % i els serveis de taxis a empreses han caigut un 85 %. L’IMET recomana als taxistes extremar les mesures higièniques. Durant la vigència de l’estat d’alarma només s’acceptarà un passatger per taxi, llevat que s’acompanyi persones amb discapacitat, menors o una altra causa justificada.

Pel que fa a altres mitjans de transport, la circulació de bicis i de vehicles de mobilitat personal s’ha reduït de forma continuada des del divendres 13 fins a dimecres, 18. A partir de dijous, 19, s’observa una situació d’estabilitat i s’ha consolidat la disminució dels desplaçaments en un 81 %. El servei del Bicing continua suspès i, des del cap de setmana del decret d’estat d’alarma tampoc no funcionen ni el Bus Turístic ni el Telefèric.