L‘Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat viu aquest divendres un dia complicat. Dues vagues coincideixen en plena operació tornada de les vacances, en el dia amb més operacions de la setmana (amb 1.100 vols programats). D’una banda, els treballadors de terra i manteniment d’Iberia fan una aturada de 24 h (que es repetirà dissabte) i, de l’altra, es manté la vaga dels controladors de seguretat, que va començar el 9 d’agost. Però per ara Iberia informa que la jornada s’està desenvolupant “amb normalitat i sense incidències”.

Xifres de seguiment diferents

Segons la companyia, a l’aeroport de Barcelona s’han operat 349 vols (176 sortides i 173 arribades) fins a les 18.30 h. Iberia xifra el seguiment de la vaga en un 26,18 %, mentre que els sindicats incrementen la xifra fins al 70 %.

Ja fa 48 hores que les negociacions entre Iberia i el comitè d’empresa estan trencades. Així ho han explicat a betevé fonts d’UGT, sindicat majoritari entre la plantilla de treballadors. Dissabte, 31 d’agost es repetirà la vaga dels treballadors a l’aeroport i des del sindicat apunten que preveuen més mobilitzacions, tot i que per ara no han concretat com seran les futures protestes. UGT demana “responsabilitat i valentia” a l’empresa per intentar arribar a un acord. Si no, ha advertit el portaveu del comitè Josep Ramírez, “el setembre serà complicat”.

 

Els sindicats protesten per la falta d’estabilitat de la plantilla, l’excés de càrregues de feina, les hores extraordinàries i la reorganització de torns per conciliar la vida familiar i laboral. Iberia assegura que té la “millor disposició per dialogar.”

Vols anul·lats

En previsió de la protesta, algunes companyies ja havien cancel·lat vols preventivament. Vueling n’ha anul·lat 92 entre els dos dies i Iberia n’ha cancel·lat sis més. Tanmateix, la vaga podria causar retards en els vols tal com va passar en les anteriors aturades. S’ha de tenir en compte que el personal del servei de terra d’Iberia gestiona l’assistència del 65 % de vols que aterren a l’aeroport del Prat i fan les tasques de facturació, embarcaments de passatgers i càrrega i descàrrega d’equipatges. La Generalitat calcula que 30.000 passatgers es poden veure afectats per la vaga.

Cancel·lacions per la vaga d'Iberia a l'aeroport

Serveis mínims “exagerats” pels sindicats

El Ministeri de Foment ha fixat els mateixos serveis mínims que en les altres dues jornades de vaga d’aquest agost, que els sindicats van qualificar d’“exagerats” i “excessius”:

  • 100 % vols a les illes
  • 53 % vols internacionals i peninsulars
  • 32 % vols peninsulars en què el recorregut amb transport alternatiu sigui inferior a cinc hores

La vaga d’aquest cap de setmana arriba després de diverses reunions de mediació i una desconvocatòria de la vaga, que posteriorment es va tornar a convocar.

Aquesta jornada d’aturades a l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat arriba dos dies abans de l’inici de la vaga prevista pels treballadors de Ryanair. Les negociacions continuen encallades i, per tant, es mantenen les jornades de vaga.