El sector del taxi es mobilitza aquest dilluns per denunciar que està en una “situació molt crítica”. Centenars de vehicles han participat en una marxa lenta entre l’avinguda de la Reina Maria Cristina i el passeig de Gràcia. Segons la Guàrida Urbana hi han pres part 720 cotxes que, després, s’han dirigit a peu fins la Delegació del Govern. El col·lectiu assegura que la pandèmia del coronavirus ha posat un gran volum de taxistes en situació d’emergència “extrema” i reclamen a l’Administració que hi intervingui.

La mobilització està convocada per sis associacions: Stac, Elite Taxi, ATC, Anget Taxi, Pak Taxi i TLU. Les entitats demanen ajudes directes per poder tirar endavant i també una moratòria “immediata” de tots els préstecs vinculats a l’explotació dels vehicles. El portaveu d’Elite Taxi, Alberto Álvarez, ha avançat a betevé que, si no hi ha solucions, faran mobilitzacions cada dia a la Gran Via i al passeig de Gràcia. En concret, ja han anunciat que cada dia repetiran la protesta de 9 a 14 h.

Marxa lenta de taxis

Caiguda en la facturació

El col·lectiu considera que “som un dels sectors més afectats a causa de la pandèmia” perquè “no hi ha oci nocturn, no hi ha fires ni congressos i no hi ha gent que arribi en avió ni en tren”. Ho ha explicat el president de l’Agrupació Taxi Companys, Luis López, que assegura que alguns dies no arriben ni a cobrir les despeses de posar el taxi al carrer.

López ha explicat que “en una jornada de 12 hores pots fer entre cinc o sis carreres i guanyes entre 40 i 70 €”. Abans del coronavirus, assegura que es feien entre 20 i 25 carreres al dia i que obtenien una mitjana de 22 euros l’hora, cosa que “permetia cobrir despeses i tenir un sou digne”.

Tot plegat, fa que alguns taxistes tinguin problemes per tornar els préstecs que van demanar per comprar la llicència, que en “moltes ocasions” tenen l’habitatge dels conductors o familiars com a aval. López alerta que algunes entitats bancàries estan començant a executar aquests préstecs. Davant la Delegació del Govern, han visualitzat la situació amb un ninot que representa un autònom amb la soga al coll.

Protesta de taxistes a la Delegació del Govern

Excés de flota

Un dels problemes és que consideren que hi ha massa taxis al carrer. “Ja abans la flota era desmesurada i ara s’evidencia molt més”, afirma López. Tot i l’acord per reduir la circulació de taxis després de l’estat d’alarma, el col·lectiu considera que encara n’hi ha un excés. La regulació actual preveu que hi hagi un 60 % de la flota en servei, però López denuncia que tot i això “veiem com hi ha parades plenes de taxis, no hi cabem”. Per això, creu que el servei hauria de ser d’un 40 %.