A les 22 h els carrers de la capital catalana s’han buidat completament com a resposta al toc de queda fixat pel govern català que prohibeix la mobilitat entre les 22 i les 6 h. En barris com la Vila de Gràcia, la ciutadania ha respost amb consciència a la mesura, imposada per frenar la propagació del coronavirus i amb l’empara legal de l’estat d’alarma, aprovat aquest diumenge al migdia en un consell de ministres extraordinari.

Barcelona, primera nit de toc de queda

Un punt d’incertesa

Amb els carrers pràcticament buits, es perceben ràpidament les figures que encara hi deambulen: principalment persones passejant el gos o ciutadans de tornada a casa. Una veïna de Gràcia avançava cap a casa passades les 22 h, preocupada per un possible incompliment: “Jo vinc de cuidar la meva mare i també faig feina i no puc sortir abans“, ha explicat a betevé.

Tot i que en general la ciutadania està al corrent del toc de queda, aquesta primera nit s’ha percebut un cert desconeixement concret de la normativa. “Ho han anunciat fa molt poc, no sabem si és a les 22 h, perquè veiem algun restaurant obert”, explica un veïna de Gràcia en veure els establiments amb la persiana apujada més enllà de les 22.30 h.

Sense multes

Durant aquestes vuit hores, està prohibit moure’s si no és per motius justificats, com ara treballar o anar al metge. Ara bé, la conselleria d’Interior ja havia assenyalat que, la primera nit, es faria pedagogia de la mesura i no es multaria la ciutadania que incomplís el toc de queda. La presència policial als carrers, d’agents dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana, ha tingut un objectiu: informar del toc de queda.

Durant tota la nit 160 agents de la Guàrdia Urbana s’ha dedicat a patrullar per la ciutat per fer complir la normativa. Segons Albert Artero, sotsdirector en cap d’una de les unitats nocturnes de la Guàrdia Urbana, ha estat una nit molt tranquil·la, molt semblant a la de les primeres fases del confinament, amb molt pocs ciutadans al carrer. Únicament han alertat els treballadors d’alguns establiments franquiciats que no complien amb el nou horari. La Guàrdia Urbana donarà un període de dos o tres dies de marge, i després començarà a sancionar. Les multes van des dels 300 fins als 6.000 euros. Per a aquelles persones que hagin de moure’s, el departament d’Interior ha posat a disposició de la ciutadania un certificat d’autoresponsabilitat.

Per la seva banda, els Mossos d’Esquadra han detingut  quatre persones acusades d’un delicte d’atemptat contra els agents de l’autoritat. Els detinguts participaven en una protesta il·legal a la plaça d’Espanya que ha aplegat una seixantena de manifestants contraris al toc que queda.