El districte de Sants-Montjuïc ha presentat una mesura de govern per impulsar el comerç de proximitat, els mercats i els restaurants dels diferents barris. L’objectiu és evitar que abaixin més persianes en el context de crisi actual pel coronavirus. La mesura vol potenciar la venda en línia i el repartiment a domicili i aposta per donar suport a propostes com la de a botiga de prova o les microplataformes de distribució de mercaderies.

D’altres districtes, com el de Gràcia, han posat en marxa els seus propis plans de xoc per acompanyar el teixit comercial.

El comerç, un 25 % del pes de l’economia del districte

Segons el districte, amb el pla de xoc es busca que els comerços siguin més adaptables i puguin respondre millor a la situació d’incertesa actual. Per això, s’invertirà en formació i innovació per millorar les competències digitals dels comerciants. Des del districte reconeixen que el comerç constitueix una de les activitats econòmiques fonamentals de Sants-Montjuïc, amb un pes del 25 % sobre el total de l’economia. 

El pla preveu també instal·lar una botiga prova per promoure la diversificació comercial i alhora dinamitzar els locals buits. Aquest local permetria que iniciatives d’emprenedoria provin la viabilitat dels seus projectes durant un temps determinat.

Els eixos demanen ajudes immediates

El pla de xoc es durà a terme a tots els eixos comercials del districte i als mercats. Una de les entitats que engloba més comerços, l’Associació de Comerciants Creu Coberta, veu amb bons ulls la proposta del districte, tot i que creu que es tracta d’iniciatives a llarg termini.

Albert Torras, cap de comunicació d’aquesta entitat, explica que sempre han donat suport a les polítiques de “mobilitat, de distribució i sostenibilitat” que promou aquest pla. Ara bé, discrepen que es tracti d’un pla de xoc ja que —creuen— no són actuacions que es puguin dur a terme “ara, avui, demà i demà passat”.

A més, Torras alerta que tot i que a l’eix, per exemple, no ha tancat cap botiga per la crisi de la covid-19, moltes d’aquestes, les més inestables, ja havien tancat en l’escenari de crisi anterior a l’estat d’alarma.