Coincidint amb l’inici del curs escolar, la mobilitat ha augmentat a la ciutat, tant al transport públic com pel que fa al trànsit. Tot i això, segons les dades de l’Ajuntament, encara es manté lluny del que és habitual en un començament de curs.

En concret, fins les 10 del matí, el volum de passatgers al metro ha augmentat un 17 % si ho comparem amb dilluns passat. Tot i això, si fem la comparació amb el mateix dia de l’any passat, hi ha hagut un 43 % menys de viatgers. Per minimitzar el risc de contagi de coronavirus i garantir les mesures de seguretat, TMB ha posat en servei més trens del que és habitual en hora punta.

La situació és força semblant a la que hi hagut en el trànsit privat. Segons dades de l’Ajuntament, entre les 7 i les 10 del matí el volum de vehicles ha augmentat un 7,5 % en comparació amb dilluns passat i on més s’ha notat és a les rondes i als accessos a la ciutat. Segons les dades municipals, es tracta de l’increment més gran des de l’inici de la pandèmia, tot i que el trànsit encara és un 9 % menor del que és habitual en aquestes dates.

Amb aquestes dades sobre la taula, la regidora de Mobilitat i presidenta de TMB, Rosa Alarcón, ha reivindicat que els transports públics són segurs perquè s’hi han implementat mesures de seguretat. “Volem que els ciutadans recuperin la confiança en el transport públic”, ha afirmat.

Hora punta, també a la tarda

En previsió que aquesta dilluns a la tarda torni a haver-hi un increment d’usuaris coincidint amb l’hora de sortida de les escoles, s’ha previst un increment de combois. Alarcón ha explicat que circularan 11 trens més del que és habitual, per tal de garantir que no hi hagi aglomeracions. En concret, a partir de les 17 h es reforçaran les línies L1, L5 i L2.

Cinc grafiters detinguts

Més enllà de les dades, Alarcón també ha volgut posar l’accent en el que ha qualificat de “xacra” que ha dit que “hem de condemnar”: els grafits que es fan als trens. Segons ha explicat, aquest dilluns a la nit s’han detingut cinc persones que estaven pintant trens a les cotxeres, en una acció conjunta dels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana i agents de seguretat de TMB.

Alarcón considera que aquestes accions “van en contra de la societat i de la salut de tothom” perquè “cada tren que es guixa és un tren menys que podem posar en servei”. Tot i que ha explicat que “alguna nit ens han arribat a puntar vuit trens”, no ha pogut concretar quants combois n’han estat afectats en aquesta ocasió.

Entre un 14 % i un 33 % més de viatgers

Com al metro, a la resta de transports públics també hi ha hagut un increment de viatgers. Si ho comparem amb la setmana passada, hi ha hagut de mitjana entre un 14 % i un 33 % d’usuaris més en hora punta, segons dades de Renfe, TMB i FGC.

Al conjunt de transports de TMB, l’augment de l’afluència s’ha notat des de primera hora. Fins les nou del matí, el nombre d’usuaris ha pujat un 14 % en relació amb dilluns passat, i en la franja de vuit a nou s’ha enfilat fins a un 20 %.

Les línies metropolitanes de FGC han registrat 44.116 validacions, que representen el 51,6 % de les que hi va haver el dilluns equivalent de l’any passat, mentre que comparat amb fa una setmana hi ha hagut un augment del 33,6 %. A Rodalies, la demanda ha estat del 57,1 % en comparació amb el mateix dilluns de l’any passat i un 20 % superior respecte al volum de viatgers registrat fa una setmana.