Aquest dissabte, a les  tres de la tarda, ha entrat en funcionament la Línia 10 Sud. Seran dues noves estacions a la xarxa de metro de la ciutat, Foneria i Foc, situades a l’eix del passeig de la Zona Franca, al barri de la Marina de Port i la Marina del Prat Vermell. Prèviament, a l’obertura,s’ha fet una inauguració oficial aquest dissabte al matí.

En total, aquesta nova línia té inicialment cinc estacions, ja que inclou tres que estan obertes des del 2016 com a part de la Línia 9 Sud: Can Tries/ Gornal, Torrassa i Collblanc. Durant l’agost, TMB ha fet proves de circulació per avaluar el funcionament d’aquesta línia automàtica, que funciona sense conductor. Té una longitud de 4,5 quilòmetres i el trajecte entre Foc i Collblanc, els dos extrems de la línia, dura nou minuts, mentre que el temps d’espera serà de set minuts en dies laborals, igual que l’L9 Sud.

Les estacions de Provençana i Ciutat de la Justícia, de l’Hospitalet, que són just al mig de la línia, està previst que entrin en funcionament el febrer i l’octubre del 2019respectivament.

Una línia molt esperada pels veïns

La línia és una reclamació històrica dels veïns dels barris de la Marina, que fa anys que es queixen de la comunicació tan dolenta que tenen amb la resta de la ciutat, ja que els barris de la Marina no tenien cap línia de metro. Per això, aquest matí durant l’acte d’inauguració, tant el president de la Generalitat, Quim Torra, com l’alcaldessa, Ada Colau, s‘han disculpat amb els veïns pel retard viscut. I els han donat les gràcies pels més de 30 anys de reivindicacions que aquest diumenge han culminat amb l’arribada de la línia 10 Sud. “És una autèntica vergonya que hàgiu hagut d’esperar fins avui perquè arribi el metro”, ha sentenciat Colau als veïns, que ha agraït que malgrat això hagin donat tant a Barcelona.

Ara, la posada en marxa és fruit d’un conveni entre la Generalitat i l’Ajuntament que va arribar després de la pressió d’Esquerra Republicana, que va condicionar el suport als pressupostos municipals a fer arribar l’L10 a la Zona Franca. Per mitjà d’aquest acord, el consistori va avançar 40 milions d’euros per finalitzar les obres i, a canvi, el govern català va cedir solars i edificis, com el Borsí, a l’Ajuntament.

Festa per donar la benvinguda al metro al barri

La tarda de dissabte hi ha hagut una festa ciutadana al passeig de la Zona Franca per celebrar la posada en marxa de l’L10 Sud, després de dècades de reivindicació veïnal.