Sis mesos després d’entrar en funcionament, el bus a demanda de Torre Baró s’ha consolidat com un transport habitual per als veïns de la part alta del barri. Segons dades municipals, fins al 31 de juliol, ha transportat 22.792 persones i ha fet en conjunt 16.000 serveis. La tendència d’ús ha estat creixent i això ha fet que les validacions diàries hagin arribat fins a les 150 de mitjana en dies feiners (94 els dissabtes i 55 en festius). En total, han fet com a mínim un ús del servei 530 persones, que són les que s’hi han registrat.

‘El meu bus’ i l’ús de la tecnologia

El bus a demanda es va posar en marxa el 21 de gener com una solució pionera a les necessitats de mobilitat dels veïns de la part alta de Torre Baró. Una orografia complicada i una densitat de població baixa havien fet inviable una línia regular d’autobús. El nou servei, anomenat ‘El meu bus’, permet als usuaris sol·licitar a través d’una aplicació o d’una trucada la recollida en una de les 28 parades fixes i que el minibús els porti sobretot a la part baixa del barri, on hi ha l’oferta d’equipaments i comerços. El bus havia despertat recels entre alguns veïns, sobretot gent gran, per la necessitat de tecnologia per utilitzar-lo. De moment, la meitat d’usuaris l’ha demanat per telèfon i l’altra meitat a través de l’aplicació mòbil.

Segons l’Ajuntament, el balanç ha confirmat la necessitat d’un transport que enllacés les dues parts de Torre Baró. De fet, la majoria de desplaçaments s’han fet entre les dues zones. La primera hora del matí ha estat la franja del dia amb més usuaris i els destins més habituals han estat els centres educatius, el Centre d’Atenció Primària i l’Estació de RENFE.

Més busos en altres barris

La bona rebuda d’aquesta experiència, pionera a tot l’Estat, ha engrescat l’Ajuntament a “estudiar” possibles rèpliques d’aquests serveis en altres zones. La regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón, ha assegurat que “segurament s’implementarà en altres barris de muntanya abans que finalitzi la prova pilot de Torre Baró”, que estava prevista durant els primers dos anys.