Una avaria en la senyalització a l’estació de Sants ha provocat retards de 90 minuts aquest divendres a les línies R2 sud, R2 nord, R11, R12, R13, R14, R15 i R16, segons ha informat Renfe. Els trens s’han vist obligats a alentir la marxa, i com que s’han hagut d’aturar davant els senyals i que algú cada vegada n’autoritzés la marxa, el temps del seu pas pel túnel que connecta passeig de Gràcia i Sants s’ha incrementat molt, com ha explicat el portaveu de Renfe a Catalunya, Antonio Carmona.

Tècnics d’Adif han aconseguit solucionar la incidència a les 16 hores, però el servei no s’ha normalitzat del tot en tota la tarda. En les vuit línies de Rodalies afectades, a quarts de set de la tarda els retards rondaven els 60 minuts, i a les nou de la nit, els 30. De retruc, les línies R1, R3 i R4 també han estat patint algunes demores.

L’avaria va tenir lloc inicialment aquest dijous, però els tècnics d’Adif la van solucionar de manera provisional. La nit de dijous se n’havia de fer la reparació definitiva, però aquests treballs -sol·licitats pel personal de Renfe- no s’han acabat fent, i el problema ha persistit.

Paciència i devolució exprés

Les freqüències alterades dels trens han fet que els usuaris s’aglomeressin a les andanes i a les estacions, com ara a Sants. Els viatgers s’han queixat, no només de l’estona que han hagut d’estar-se esperant -en alguns casos més d’una hora i mitja- sinó també de la poca o nul·la informació rebuda. El portaveu de Renfe ha explicat que han intentat informar-los “en la mesura del possible” però ha demanat paciència. Així mateix recorda que les persones afectades pels retards poden demanar la devolució exprés de l’import del bitllet.

Una altra avaria afecta l’Euromed

Aquesta no és l’única incidència tècnica que ha afectat la circulació ferroviària aquest divendres. A dos quarts de nou, una avaria en el subministrament elèctric de la catenària ha interromput el servei a l’R16 entre l’Hospitalet de l’Infant i l’Ametlla de Mar i també els trens de llarga distància del corredor Mediterrani, és a dir, l’Euromed. En aquest tram s’ha gestionant un servei alternatiu de bus per fer el recorregut per carretera.

La incidència s’ha resolt unes hores després i s’ha pogut restablir la circulació de trens a les 13:20 h, però molts passatgers n’han seguit patint les conseqüències durant tota la tarda.