L’aeroport del Prat té al davant una setmana molt complicada, la més complicada, per ara, del període estival. Els treballadors de Ryanair i d’Iberia, dues de les principals companyies que hi operen, han convocat vaga entre dimecres 25  i dissabte 28 de juliol. A tot això, cal sumar-hi també l’aturada dels taxistes el 25 de juliol, que pot complicar encara més la mobilitat dels passatgers per arribar o sortir de les instal·lacions del Prat.

Vaga de Ryanair: 25 i 26 de juliol

Els tripulants de cabina de Ryanair han convocat dues jornades de vaga per a dimarts 25  i dimecres 26 de juliol. A l’estat espanyol estan cridats a la vaga més de 1.800 treballadors, però també hi ha aturades a Portugal, Itàlia i Bèlgica. Els treballadors reclamen que es respecti la legislació laboral del país on treballen i que es reconeguin, afegeixen, els representants elegits amb l’objectiu de poder negociar un nou conveni amb l’empresa.

Els serveis mínims que s’han decretat van del 35  % al 59 %. El 35 % en el cas de rutes entre ciutats espanyoles peninsulars amb alternativa inferior a les cinc hores. I del 59 % per trajectes internacionals, sense alternatives o amb alternatives superiors a les cinc hores. En total, la vaga afectarà fins a 600 vols a tot Europa i uns 100.00 passatgers.

Vaga d’Iberia: 27 i 28 de juliol

Els treballadors de terra d’Iberia han convocat quatre jornades de vaga, dues aquesta setmana (27 i 28 de juliol), i dues la setmana vinent (3 i 4 d’agost). El personal de terra és el que s’encarrega de les operacions per embarcar i desembarcar passatgers, de carregar les maletes i del manteniment dels avions.

Uns 2.000 treballadors estan cridats a sumar-se a les aturades. Protesten per les condicions laborals amb què estan treballant actualment. Diuen que un 40% dels treballadors són eventuals i que es veuen obligats a fer hores extraordinàries.

Què fer si es cancel·la el teu vol?

L’Agència Catalana del Consum ha preparat per a aquest dimecres un dispositiu per garantir els drets dels passatgers que puguin resultats afectats per les vagues. D’una banda, desplaçarà treballadors de l’agència a l’aeroport per resoldre els dubtes que puguin tenir i explicar-los quins són els drets que tenen. L’agència, però, també recorda que té a la disposició dels consumidors la pàgina web, una aplicació mòbil i el telèfon d’atenció ciutadana 012.

En aquest enllaç us expliquem quins drets teniu si s’ha cancel·lat o retardat el vostre vol o si podeu reclamar una indeminització.

Vaga de taxis: del 25 al 27 de juliol

A banda de les vagues de Ryanair i Iberia, dimecres a les sis del matí també comencen 48 hores de vaga els taxistes de Barcelona. La vaga s’allargarà fins al 27 de juliol a les sis del matí i, entremig, dimecres, hi ha convocada una manifestació a partir de les 11 h al passeig de Lluís Companys, davant del TSJC, amb la intenció d’anar fins a la delegació del Govern espanyol.

Els taxistes protesten contra la suspensió cautelar del reglament de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que estableix que només hi pot haver una llicència de VTC, vehicles de lloguer amb conductor com ara els de Cabify i Uber, per cada 30 llicències de taxi.